Художник створив інсталяцію, навчивши ШІ на картинах із Музею сучасного мистецтва

Дедалі більше митців починають приймати штучний інтелект замість того, щоб боротися з ним. Про це пише Bloomberg.

Одним із них став художник Рефік Анадол, який створив інсталяцію, навчивши штучний інтелект на понад 200 роботах із Музею сучасного мистецтва в Нью-Йорку. Свою виставку під назвою «Без нагляду» він представив на початку року.

«Я намагався подумати про те, як ми можемо створити штучний інтелект, здатний реконструювати нові реальності? – Поділився він. – Художники завжди постійно винаходять контекст уяви. Але для мене питання полягало в тому, як я можу розширити своє мислення як художник і використовувати ШІ в якості співавтора?»

Інструменти ШІ уможливили створення творів мистецтва завдяки лише простим підказкам та інструкціям. Це змусило багатьох художників та представників інших творчих професій побоюватися, що сучасні технології замінять їх. Однак є й ті, хто ставиться до штучного інтелекту менш критично.

«Більшість людей не бачать, що у вас є знання, у вас є навички, у вас є досвід, і ви можете використовувати їх у співпраці зі штучним інтелектом, – каже берлінський фото- та відеохудожник Борис Ельдагсен. – Це дійсно другий пілот. Але я пілот, я режисер і я приймаю рішення. Для мене ШІ не є чимось, що стоїть наді мною».

Раніше в мережі розгорівся скандал через пісню під назвою Heart On My Sleeve, яку створили завдяки використанню ШІ для клонування голосів. Пісня була записана особою, відомою як @ghostwriter, яка стверджує, що програмне забезпечення для навчання ШІ було натреноване на голосах цих двох артистів. Досить швидко композицію видалили зі стримінгових сервісів, а сама ситуація загострила творчі та юридичні питання в музичному світі.

04.06.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *