Фонд Prada представить "новий погляд" на творчість футуриста Філіппо Томмазо Марінетті

Засновник футуризму Філіппо Томмазо Марінетті був далеко не чужий політиці. Італійському поету допомагав особисто Беніто Муссоліні, охрестив його «полум'яним фашистом». Фігура Марінетті стала відправною точкою виставки Джермано Челанта у Фонді Prada в Мілані під назвою «Post Zang Tumb Tuuum: мистецтво - життя - політика. Італія 1918-1943 », де перша частина назви - рядок з футуристичної поеми Марінетті. Мета проекту - відтворення панорами мистецького життя Італії при Муссоліні. Це не перша історична реконструкція Челанта. У 2013 році в Фонді Prada в Венеції він відтворив легендарну виставку концептуального мистецтва «Коли відносини стають формою» 1969 року Харольда Зеемана.

Для міланської виставки Челант обійшов більше 20 публічних і приватних колекцій, в бібліотеках і різних фондах підняв цілий пласт архівних матеріалів, які свідчать про неоднозначні відносини між художниками, політиками, ідеологами, колекціонерами і публікою у фашистській Італії. Документами Челант відводить у своїх проектах рівноцінну з творами мистецтва роль, вважаючи, що вони дозволяють «створити справжню історію, а не відірвану від реальності теоретичну трактування артефакту». Саме з цією метою всі твори на виставці супроводжуються історичними фотографіями, листами, рецензіями в пресі. В основі такого підходу лежить ідея французького філософа Жака Рансьєр, який вважає, що мистецтво створюється в конкретному історико-культурному контексті, а не у відриві від нього. І в цьому сенсі політичне і естетичне нероздільні.

мусол

Челант відібрав для показу більше 500 творів (живопис, скульптура, малюнки, фотографії, плакати, предмети меблів, архітектурні проекти та макети) понад 100 авторів. Тут весь колір італійського мистецтва першої половини ХХ століття. Джакомо Балла, Феліче Казораті, Карло Карра, Джорджо Де Кіріко, Артуро Мартіні, Фаусто Мелотт, Джорджо Моранді, Філіппо де Пізіс, Джино Северіні, Маріо Сіроні - художники часом радикально розходяться по своїм політичним і естетичним перевагам. Як і течії, до яких вони примикали. Футуризм, «Валори пластичний», «Новеченто», «Ськуола роману», «Корренте» - плюралізм художніх напрямків створював ту живу культурну сцену, де авангард співіснував з «поверненням до порядку», експерименти - з реалізмом, інтимність - з пропагандою.

мусол2

Дизайн експозиції з реконструкцією найпомітніших виставок епохи, зокрема римської «Виставки фашистської революції 1932 року», відкритої особисто Муссоліні (і яку відвідало близько 4 млн осіб), створювався разом з нью-йоркської студією «2x4». Не забуті в експозиції і інтелектуали того часу - як курирувала при Муссоліні культурну політику Маргеріта Сарфатті, так і противники режиму, наприклад емігрував з Італії історик мистецтв Лионелло Вентурі або заточений у в'язницю комуніст Антоніо Грамші. До речі, Музей Новеченто в Мілані присвятить Маргеріт Сарфатті цієї осені окрему виставку.

20.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *