Африканська «Мона Ліза» вперше повернулася до Нігерії після тривалого зникнення

Картина найвідомішого нігерійського художника Бенедикта Енвонгу під назвою «Туту», вперше повернулася в Африку після свого зникнення більше 40 років тому. Портрет, на якому зображена онучка поважного вождя невеликої етнічної групи, вже встигли прозвати африканською «Мона Лізою» на Заході. Тепер новий власник надав полотно для експозиції, яка зараз проходить в Лагосі, повідомляє ArtsLooker.

Енвонву написав портрет в 1974 році, після чого картина кілька разів з’являлася на виставках і на ринку мистецтва. Потім її слід зник. У лютому роботу виявив експерт аукціонного дому Bonhams. Як виявилося, картиною володіла звичайна родина на півночі Лондона, чий батько подорожував по Нігерії в 70-х і придбав роботу. При цьому його діти не здогадувалися, наскільки цінним твором вони володіють. Вони весь цей час вважали, що на їхній стіні у невеличкій квартирі висить репродукція.

Після виявлення роботи вона була виставлена на аукціон Bonhams, звідки пішла за $ 1,570 000. Покупець не став розкривати свою особистість. «Туту» є на даний момент єдиним твором нігерійського мистецтва, яке змогло досягти такої ціни.

«В історії африканського мистецтва це, мабуть, перший раз, коли була виявлена така відома картина. Для нас це, як найважливіше археологічне відкриття. За ті роки, що картина була втрачена, вона перетворилася на легенду. Можна сказати, що цей портрет — «Мона Ліза» в світі африканського мистецтва», — розповів письменник з Нігерії, Бен Окрі.

Енвонгу написав три версії портрета. Ще два так і залишаються втраченими, але принти, виготовлені в 1970-х роках, широко поширені в країні і зображення знайоме багатьом нігерійцям. «Це був його найвизначніший шедевр, люди питали: Де «Туту»? Таким чином, цей образ набув слави», — розповідає Жиль Пеппіетт, експерт з сучасного африканського мистецтва в Bonhams, який ідентифікував картину.

10.11.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *