10 оптичних ілюзій, які зведуть вас з розуму

Оптична ілюзія - помилка в зоровому сприйнятті, викликана неточністю або неадекватністю процесів неусвідомлюваної корекції зорового образу. Часом ми мимоволі бачимо те, чого немає насправді.

Спіраль Фрейзера

Автором спіралі є психолог Джеймс Фрейзер в 1908 році. Секрет ілюзії полягає в тому, що на перший погляд здається, що на картинці зображено воронка, але якщо вдивитися - це не суцільна лінія, а ряд кіл різних розмірів.

«Все - суєта»

Що ви бачите перед собою - жінку біля дзеркала або череп? Загадкова картина Чарльза Гілберта свого часу наробила багато шуму.

Кола Еббінгауза

Ілюзія названа по імені відкрив її німецького психолога Германа Еббінгаузом. Обман полягає в тому, що два кола, ідентичні за розмірами, розташовуються поруч, навколо одного з них знаходяться кола великого розміру, тоді як інший оточений кружками поменше, але при цьому перше коло здається менше другого.

Решітка Германа

Автором ілюзії є німецький фізіолог Лудімара Герман. Як тільки ви переміщаєте погляд по зображенню білі точки стають чорними.

Трикутник Каніжа

Своєю ілюзією автор Гаетано Каніжа намагався довести, що людина часом дає невірну оцінку реальності - глядач на цій картині бачить білий трикутник, якого насправді не існує.

Сходи Пенроуза

Неможлива фігура, розроблена Лайонелом і Роджер Пенроуз. У разі зорового руху по цих сходах в одному напрямку (проти годинникової стрілки) людина буде нескінченно підніматися, а при русі в зворотному - спускатися. А після завершення маршруту глядач опиниться в тій же точці, з якої почав рух.

Вертушка

Ця ілюзія здатна ввести в гіпноз, відчуття ніби спіраль закручується.

Качка або заєць

Перед вами може з'явитися, як качка, так і заєць - все залежить від того, в який бік спрямований ваш погляд.

Ілюзія Сприйняття

На перший погляд здається, що у цих солдатів різний зростання, але придивіться уважніше, вся справа в нашому сприйнятті.

Слон

Що ж з цим слоном не так? Скільки ніг бачите ви? Самі стопи стерті і переміщені в сторони, тому зрозуміти це зображення вкрай складно.

13.06.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *