«ВТОРГНЕННЯ» – мультимедійна інсталяція українського сучасного митця Юрія Мусатова

Київська галерея Triptych: Global Arts Workshop представляє «ВТОРГНЕННЯ» – мультимедійну інсталяцію українського сучасного митця ЮРІЯ МУСАТОВА. Неординарний проект поєднує скульптуру, живопис та звукову інсталяцію. Він встановлює зв’язок між античною скульптурною традицією бюстів на постаментах і футуристичними образами марсіан на літаючих тарілках, які міцно вкоренились у колективній уяві з часів ядерного протистояння другої половини ХХ століття.

«Прибулець» Юрія Мусатова – візуальна метафора інакшості, маніфест креативної особистості. Кожна людина, кожен внутрішній світ – особливий. І образ прибульця, людини «не з цієї планети», є найбільш розповсюдженим, коли ми хочемо дати характеристику когось, хто відрізняється від усередненого загальноприйнятого соціального образу. Інколи творчим людям доводиться стикатися з подібним несприйняттям, що провокує відсторонене світовідчуття (згадаємо пісню Стінга ‘Englishman In New York’: «I’m an alien, I’m a legal alien…»).

Для митця Юрія Мусатова проект має особисте значення: «У кожному з нас живе безліч різних образів, які під впливом обставин можуть знаходити «вихід», змінюючи нашу поведінку і навіть зовнішні прояви. У кожному з нас є незвідана частинка – прибулець, з яким ми живемо та співіснуємо. Це проект про кожного з нас, у тій чи іншій мірі».

Директорка галереї Мирослава Хартмонд про перше знайомство з проектом: «”Вторгнення” в наш арт-простір почалось у червні цього року, коли виставку фотографій з особистого архіву Г.Р. Ґіґера відвідав прибулець Юрія Мусатова. Це символічно, тому що Ґіґер створив образ «чужого» для однойменного фільму, якому виповнилось 40 років. Попри свою схожість на антропоморфні створіння уфологічного пантеону, в їх витонченій пластиці та безмежній варіації кольорів, форм і матеріалів не складно впізнати руку видатного українського митця».

 

 

27.04.2021


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *