Виставка Альони Науменко "розкриває" світ материнства

У стінах Щербенко Арт Центр стартує довгоочікувана персональна виставка київської художниці Альони Науменко. “Зв’язок” - велика серія маленьких скульптур, дбайливо покладених авторкою до баночок з-під дитячого харчування.

За допомогою проекту майстер хоче показаний неочевидний світ материнства, часто обмежений простором квартири та подвір’я, але безмежний у різноманітті тонких, глибоких, яскравих, складних переживань. Кропіткий процес створення мініатюр дозволив мисткині переосмислити власне дитинство та зіставити його із досвідом своєї дитини: “Це була скрупульозна робота, властива мені як людині взагалі. До того ж я згадувала себе маленькою, як щось ліпила в дитинстві. Я намагалася ідентифікувати себе з донькою: ми разом створювали свої маленькі скульптури”.



Поєднані та переплетені в пам’яті, переживання художниці нагадують дивні артефакти із сновидінь. Адже часто молоді батьки не можуть виспатися та перебувають на межі сну і пильнування: “Хоча там майже немає сюрреалістичних предметів, але коли вони змішані в баночках, то набувають у своєму абсурдному поєднанні нових значень, і отримують новий сенс, виявляючи щось досі приховане, неочевидне. Це обмеженість вільного часу, руху за межами квартири, таке собі "сидіння у баночці". Баночка-кімната стає цілим світом, а світ за вікном - іншою планетою. Та, в решті решт, труднощі вибудовують низку нових, досі невідомих почуттів і можливостей, переосмислення свого значення як жінки”.



В межах виставки відбудеться низка освітніх подій, присвячених обговоренню проблем і можливостей для молодих батьків у сферах архітектури, дизайну та арт-інституцій. Виставка “Зв’язок” триватиме до 26 травня включно.

18.04.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *