В Українському Домі відкриється передріздвяна виставка Івана Приходька «ВИДИВА»

14 грудня о 16:00 у Національному центрі «Український дім» в рамках фестивалю «ДоДому на Різдво» відбулась презентація проєкту, присвяченого творчості художника, заслуженого майстра України, Івана Васильовича Приходька, якому нещодавно виповнилось 80 років.

«Видива» – це фантастичні образи, що з’являються в уяві чи снах і дивують нас. Саме такими химерними істотами, рослинами та речами наповнений фантастичний світ творів Приходька.

Виставка містить роботи художника з приватних і музейних колекцій: живопис, дерев’яні скульптури та дитячі традиційні іграшки.

Картини Приходька виконані в класичному стилі «наїв»: площинні, з чистими тонами та контрастним поєднанням кольорів, з використанням простих технічних засобів та архаїчних образів.

Великою місією Івана є відновлення забутої традиції дерев’яної іграшки та декоративної скульптури. Барвисті коники на коліщатах, іграшки-каталки й стукалки; янголятка, птахи та інші скульптури є творами мистецтва і водночас функціональними забавками, які повною мірою уособлюють визначення «наїву». Кожна робота передає тепло рук, що з любов’ю витесали та розписали їх.

В усіх творіннях Івана живуть щирість, сонце та добро. «Я малюю для того, щоб люди були веселими. Адже людина приходить у світ для радощів», – говорить художник.

Вже понад 45 років у рідному селі Іван викладає народний розпис дітям, кожен з яких на його думку є справжнім художником від народженння. Тож частина експозиції буде присвячена роботам учнів Студії народного розпису с. Дударків.

Проєкт також доповнений фото- та відео-матеріалами, які дають уявлення про побут художника , що є невід’ємною частиною його творчості.

Тетяна Пилипчук: «Проєкт “ВИДИВА” дає можливість зануритись у життя Івана Приходька трошки глибше. Справа в тому, що роботи майстра найкраще “працюють” у центрі його власного Всесвіту, абсолютно сакральному місці — 100 літній хаті мазанці, де він живе і створює свої шедеври. Найбільш ефектні вернісажі Приходька відбуваються у його дворі для кожного, хто завітає в гостіМистецтво Івана Васильовича —  це і є його буддене життя, —  багатогранне, сповнене любові до природи та людей.».

В експозиції задіяні унікальні кадри документального фільму «Земля Івана», прем’єра якого відбудеться влітку 2020 р. Ця стрічка режисера Андрія Лисецького та продюсера Геннадія Кофмана стала переможницею конкурсного відбору Держкіно. Фільм знімали близько 3 років.

Проєкт створено за підтримки Національного центру народної культури «Музею Івана Гончара» та «Kogutiak Foundation».

Кураторка проєкту: Тетяна Пилипчук

Виставка триватиме з 14 грудня по 19 січня.
Вхід на виставку за квитком на Фестиваль «ДоДому на Різдво».
Вартість квитка: 50 гривень

Іван Васильович ПРИХОДЬКО
Заслужений майстер народної творчості України. Лауреат державних премій ім. Павла Чубинського, Катерини Білокур, Петра Верни. Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.
Народився 17 вересня 1939 року у с. Дударків, Бориспільського р-ну.

14.04.2021


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *