У Mironova Foundation відкриється виставка Віктора Сидоренка, Назара Білика та Сергія Мельниченка «Інверсія пам’яті»

Інверсія пам’яті – мультимедійний арт-проект, що поєднує живопис Віктора Сидоренка, скульптуру Назара Білика та фотографію Сергія Мельниченка. Проект досліджує психологічні стани людини, порушує проблеми самоідентифікації, взаємодії історичної пам’яті та сьогодення.

Інверсія (від лат. Inversio – перевертання, переставляння) – одна зі стилістичних фігур поетичного мовлення, яка емоційно змінює сталий смисловий контекст. За Ніцше, все наше життя – протиріччя, тому що воно складається з повторів, що постійно оновлюються, інверсують, змінюючи сенси.

В часи, коли фейкові новини впливають на суспільну риторику, поняття інверсія стає все більш актуальним. Невизначеність, підміна понять, перевертання фактів – породжують підступну ілюзію, яка є настільки правдоподібною, що на її фоні реальність здається вигадкою. Це все формує нові й нові інверсії сприйняття себе в реальності.

Учасники проекту представники трьох поколінь сучасного українського мистецтва. Кожний пропонує свої інверсії станів людини у контексті сучасного світу.

Персонаж Віктора Сидоренка – це провідник між минулим і сучасним, між історичною пам’яттю та самоідентифікацією. Він живе у тому проміжку часу, який обирає сам глядач й одночасно перебуває «тут і зараз». Його політ – це інтенція виходу на орбіту, шлях включення себе у Світ.

Назар Білик у своїх роботах досліджує різноманітні психологічні стани людини, простір і його взаємодію з особистістю. Працюючи з контрформою, або «навколишнім простором», що оточує образ, художник демонструє, як щось виникає із небуття, як ідеї перетворюються на предмети, таким чином виявляючи контури матеріальної реальності.

Фотограф Сергій Мельниченко у своїх роботах фіксує фантомні стани людини, що виникають саме в пікових емоційних проявах. Кожен з таких зафіксованих моментів унікальний, адже людина ніколи не зможе точно відтворити одну і ту саму емоцію.

Відкриття проекту: 31 липня о 19:00, Mironova Foundation, Київ, провулок Лаврський, 9

23.07.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *