У Києві відкривається ретроспектива пейзажів видатного художника Івана Марчука

У Національному музеї «Київська картинна галерея» 15 січня відкриється ретроспективна виставка «Земля моя — краса моя», впізнаваних пейзажів народного художника України, Івана Марчука.

Іван Марчук 2 

На виставці буде представлено понад п’ять десятків полотен авторської техніки «пльонтанізм», які художник почав створювати з 1972 року. Шанувальникам майстер пропонує переглянути як хрестоматійні добре відомі твори, так і абсолютно нові, щойно створені. Нагадаємо, серія «Пейзаж» є одним з 13 творчих циклів відомого на увесь світ художника.

«Я полюбляю імпровізації, але картини доробляю до мікрона. Як музикант: він написав мелодію, а згодом її слід аранжувати, шліфувати. І нарешті всі приходять і вигукують: ох, яка картина, вже готова. Ні, кажу, тут потрібно ще намалювати зо дві тисячі деталей. Людина цього не бачить. Однак я ж бо бачу. Я шукаю довершеність, і якщо не вдається її досягти, мене охоплює дискомфорт. Це пекельна робота. Я пишу з величезною швидкістю: десятки мазків за секунду. Я працюю в надзвичайному екстазі. Лише в такому стані мені вдається довести роботу до того, аби на ній був мовби мій фірмовий знак, аби й без підпису було видно: це картина Марчука, і більше нічия», – розповідає про свою творчість Іван Марчук.

Іван Марчук 1

Іван Марчук — український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Шевченка, який у 2007 році потрапив до рейтингу 100 геніїв сучасності, що був укладений британською газетою «The Daily Telegraph». Окрім цього, Іван Марчук є членом наукової ради Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі, яка прийняла його до лав «Золотої гільдії», що є першим випадком визнання українського художника інституцією такого рівня.

Виставку можна відвідати до 31 січня 2019 року. Національний музей «Київська картинна галерея», м. Київ, вул. Терещенківська, 9.

06.01.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *