У Києві відкривається Міжнародний скульптурний симпозіум пам’яті Олександра Архипенка

З 12 вересня по 12 жовтня 2018 року на території Національного комплексу «Експоцентр Україна» пройде «Київський міжнародний скульптурний симпозіум», присвячений пам’яті великому українцю Олександру Архипенку, законодавця світової авангардної скульптури. Ініціатором симпозіуму виступ український колекціонер та меценат Андрій Адамовський.

Як зазначають організатори, учасниками симпозіуму стануть 6 скульпторів з України, Канади, Німеччини, Іспанії: Владислав Волосенко, Амансіо Гонзалез, Петро Гронський, Джо Клей, Володимир Кочмар, Василь Татарський. За плечима в кожного – десятки міжнародних симпозіумів та виставок. Рівно місяць вони будуть жити й працювати на території арт-резиденції 13-го павільйону ВДНГ, публічно створюючи з каменю скульптури.

Авангард як світовий феномен, визначив подальший розвиток мистецтва, сформував нові принципи трактування форми й змісту. Це міжнародна художня мова різних національних культур, серед яких український голос є одним із найгучніших. Радянський режим виключив авангард з культурного коду українців, як і багато інших імен, які зробили Україну повноцінним суб’єктом у світовому культурному процесі. Серед них і ім’я Олександра Архипенка, унікальна творчість якого гідна зайняти одне з перших місць в історії кубізму в скульптурі.

Тож не дивно, що музою й головним символом цьогорічного скульптурного пленеру стала витончена «Блакитна танцівниця» Архипенка, що знаходиться в колекції відомого українського мецената й засновника симпозіуму Андрія Адамовського.

«Проведення скульптурного симпозіуму – це позачасова подія. Скульптори створюють в камені образи, стають документалістами свого часу, передаючи смисли, що залишаються жити століттями. Для мене як для патріота й людини, чиєю пристрастю багато років тому стало мистецтво, важливо повернути авангард, Архипенка та багато інших імен в культурне поле України, створити умови для появи нових художників, чия творчість стане ще одним витком в українському ментальному коді. Тому, більшість учасників – це українські скульптори. Я вірю – країна, що народила Архипенка, здатна дати світові ще більше», – Андрій Адамовський, меценат, засновник Adamovskiy Foudation.

Довідкова інформація: Арт-резиденція 13 павільйону ВДНГ: Проспект Академіка Глушка 1П13. Вт-Нд, 11: 00-18: 00, Пн. — вихідний. Вхід вільний.

04.09.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *