Дизайнерська виставка змусить працювати органи відчуття

У нью-йоркському музеї дизайну Cooper Hewitt проходить інтерактивна виставка під назвою «The Senses: Design Beyond Vision». Експозиція розповідає про те, як сенсорний дизайн може допомагати людині в отриманні та обробці інформації. За задумом кураторів Еллен Лаптон і Андреа Липпс, відвідувачі зможуть вивчити експонати виставки, використавши не лише зір, а й слух, дотик і нюх. 


Серед робіт, показаних в музеї, - хутряна стіна з вбудованими сенсорами, яка відгукується музикою на дотик, світлова інсталяція, яка змінює відтінок освітлення в залежності від руху глядачів, і колекція запахів, якими просякнуті тактильні фетрові кульки.



Сенс виставки не тільки в тому, щоб продемонструвати сучасні технології та фантазію дизайнерів. «Нам хотілося показати, що, використавши мультисенсорний дизайн, можна залучити нові групи користувачів, - кажуть куратори. - Ми закликаємо задуматися про те, як такі розробки можуть полегшити життя людям з сенсорними обмеженнями й інвалідністю ». Інклюзіва і дизайн виставки: тексти продубльовані шрифтом Брайля, схема руху по виставці адаптована для незрячих, спеціальні аудіодевайси «переводять» звук, що супроводжує окремі інсталяції, у вібрацію.

21.05.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *