Сині та червоні картини продаються краще за інші

Тілбургський університет в Нідерландах провів дослідження, в результаті якого підтвердилися давні спостереження арт-дилерів, що картини з домінуючими червоними і синіми відтінками на полотні продаються краще за інші.

У статті під назвою «Кольори, емоції і аукціонна вартість картин» ретроспективно простежується вплив домінуючих кольорів на аукціонні ціни. Старт подібних досліджень дала опублікована в 2013 році стаття Філіпа Хука, в той час директора і старшого фахівця з живопису в Sotheby’s, яка називалася «Що продає мистецтво?». Хук стверджував, що «сині та червоні кольори — це, як правило, хороша новина» для арт-дилерів. Нові дослідження підтвердили його спостереження. До аналізу були взяті результати аукціонних продажів 5500 абстрактних робіт, переважно творів абстрактного експресіонізму, здійснених в 1994-2017 роках. Абстракції були обрані, щоб звести до мінімуму вплив на вибір покупця естетичних чинників, таких як зображені на полотні фігури, геометричні візерунки, непрямокутної форми полотна, і зробити кольорові відтінки основним елементом впливу.

В результаті з’ясувалося, що картини з переважаючим в композиції синім кольором продавалися в середньому на 10.6% дорожче інших, а з переважаючим червоним — на 4.2% дорожче. Крім статистичного аналізу були проведені експериментальні дослідження за участю майже 500 студентів з Китаю, США та Європи. Їх попросили оцінити серію робіт і ранжувати їх з точки зору особистих уподобань, оцінивши в «експериментальних грошових одиницях». Вихідці з усіх трьох регіонів показали приблизно однакові результати: сині та червоні абстракції вони оцінили майже на 20% дорожче інших.

27.06.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *