Показали віднайдену роботу Якутовича, створену під час зйомок “Тіней забутих предків”

Проект “Академія Якутовича” оприлюднив зображення загубленої роботи українського художника-графіка Георгія Якутовича. Презентацію приурочили до 89-ї річниці митця, яку відзначають 14 лютого.   

Як повідомляють на Facebook-сторінці Академії, ця робота має назву "Стара Гуцульщина" і була створена у 1966 році під час роботи над фільмом “Тіні забутих предків” Сергія Параджанова.

 

“Колись, ще у 2016 році “ЯГалерея” зробили виставку "Якутович і Карпати". На жаль, тоді ми не змогли відшукати усіх оригінальних робіт Георгія, тому, наприклад, робота "Стара Гуцульщина" експонувалась із книжкової розгортки. Але сьогодні ми зробили це – знайшли оригінал! Представляємо вам окрему акварельну роботу Георгія Якутовича - "Стара Гуцульщина", яка була створена під час роботи над фільмом "Тіні забутих предків" у 1966 році. В ній головним героєм виступають не індивідуалізовані люди, а міцні та непорушні зв’язки між ними”, – йдеться у повідомленні.

До привітань долучився і президент Петро Порошенко. Про важливість творчості Якутовича для української культури він написав у Twitter: "Сьогодні 89 років виповнилося б українському художнику Георгію Якутовичу. Параджанов говорив про нього: «Він не просто художник, а художник, що мислить. Можна було б знайти, мабуть, талановитішого за нього, але вдумливішого – ні». Пишаємося великим українським майстром".

Георгій Якутович (14 лютого 1930, Київ - 5 вересня 2000, Київ) — народний художник України, член Академії мистецтв України, двічі лауреат Національної премії ім.. Т.Г. Шевченка. Працював переважно у галузі книжкової ілюстрації, але займався також і станковою графікою, був художником-постановником таких знакових українських фільмів, як "Тіні забутих предків" і "Захар Беркут".

15.02.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *