Аукціоннний дім MacDougall представив топ-лоти

На аукціоні російського мистецтва MacDougall's 7 червня будуть представлені картини таких відомих художників як Василь Полєнов, Кузьма Петров-Водкін, Костянтин Коровін, Ісаак Левітан, Наталія Гончарова, Володимир Луппыан.

На сьогоднішній день MacDougall's є унікальним аукціонним будинком, оскільки спеціалізується виключно на  російському мистецтві.

MacDougall's проводить торги два рази на рік в рамках Російського тижня в Лондоні.

Ранній твір Петрова-Водкіна «Портрет африканського хлопчика» є топ-лотом торгів. Цей шедевр був створений в 1907 році під час двохмісячної поїздки художника до Алжиру і Тунісу. Виразний, в деякий мірі камерний образ дитини був написаний Петровим-Водкіним під час візиту до Біскру, міста на півночі Алжиру. Естімейт роботи - 400,000-600,000 фунтів стерлінгів.

Lot 28 Kuzma Petrov-Vodkin, Portrait of an African Boy

MacDougall's включає монументальну картину Василя Полєнова «Вирішив йти в Єрусалим» в число основних експонатів аукціона Робота входить до відомого циклу картин «З життя Христа». Художник писав, що це «робота, якій я присвятив майже все своє життя». Поява цієї картини на арт-ринку є унікальною подією. Естімейт роботи -400,000-600,000 фунтів стерлінгів.

Lot 9 Vasily Polenov He Resolutely Set Out for Jerusalem 1

У творчості Костянтина Коровіна складно знайти тему, більш улюблену самим художником, ніж пейзажі з водою: річка, вир, загати, озеро. Подібні роботи він часто пише досить швидко, на риболовлі чи на полюванні. «Замерзлий ставок» - прекрасний приклад композицій такого роду.

Написаний акуратно укладеними паралельними мазками - він задає  динамічний ритм, здавалося б, позбавлений будь-якої дії сільськоського пейзажу. Доцентрове завихрення, створене енергією руху кисті і колористичним багатством великих мазків, дає відчуття неспокою і бентежної сніжної поземки. Людські фігури, що йдуть уздовж берега, як і деякі важливі для колірної композиції деталі в глибині зліва біля будинків, ледь позначені. Для художника живопис завжди виявляється набагато важливіше, ніж предмети або навіть людина. Естімейт роботи 150,000-200,000.

Lot 16 Konstantin Korovin, Frozen Lake

Ще одна картина Коровіна «Набережна адмірала Курбе в Вільфранш-сюр-Мер» представлена ​​на аукціоні. Свіжість сприйняття натури, свобода самовиривання, тонкість передачі світлових ефектів, краса і колірне багатство південного середземноморського життя народжують характерне для багатьох  пейзажів автора відчуття світла, радості і жаги до життя. Пустельна під час сієсти набережна, будівлі, немов вигорілі на сонці, і вібруючі зелено-блакитні тіні води написані з блискучим артистизмом. Естімейт роботи - £ 300,000-400,000.

Lot 18 Konstantin Korovin, Quai de lAmiral Courbet

Визначити час створення представленої на торги композиції «Букет магнолії з чаркою» досить складно. Натюрморти Гончарової паризького періоду взагалі важко піддаються датуванню: в серіях полотен один і той же мотив часом варіюється в різних стилях - від реалістичної замальовки до майже безпредметної композіціі. Написаний щільними відчутними фарбами «Букет магнолії з чаркою» - більш світлий і святковий варіант композиції, з тієї ж однаковою «речовинністю», що і його більш темний аналог з чашкою, - передає відчуття предметної форми скляного ковшу і гілок магнолії. Все це може бути відображенням загального устремління художниці до «натури», про яку вона писала: «На шляхудо до радісних зображень я можу знайти ще нові комбінації форм, нові комбінації кольору ... я можу також шукати абстрактні формули, але це тільки абстрактні формули. Це рішення може бути тільки в самому житті. Несвідомий інстинкт штовхав мене в цю сторону ». Естімейт роботи - £ 210,000-250,000

Lot 19 Natalia Goncharova, Still Life with Magnolias and a Glass

Створення картини «Весна в селі» відноситься до періоду життя Костянтина Коровіна в садибі Ушакових в селі Островно Вишнєволоцького повіту Тверської губернії. Мальовнича природа тих місць, душевний затишок сімейства філософа і релігійного мислителя Бориса Вишеславцева і його дружини Наталії, яка стала героїнею цілої серії полотен майстра, ознаменували собою окрему главу творчості Коровіна. Відображена на полотні дерев'яна тераса не раз відтворювалася художником в його роботах і служила фоном численних пейзажів і портретів. Залита сонцем, ледь звільнена від снігу земля, промениста блакить неба і загальне мажорне стан є свого роду відображенням самої захопленої натури Коровіна, властивою йому життєрадісності і любові до навколишньої природи і людям. Естімейт роботи - £ 150,000-200,000.

Lot 20 Konstantin Korovin, Spring in the Village

Також на аукціоні буде представлено роботу Георгія Нісського "Айсберги" з естімейтом £ 70,000-90,000. Інтерес Георгія Нісського до північного моря, його простор і суворої урочистої краси пов'язаної з романтичними прагненнями післявійськового освоєння радянського Заполяр'я. Картина «Айсберги» демонструє характерний для художника прийом, коли в композицію вривається ледь помітний на перший погляд літак, створюючи  різноспрямовані траєкторії руху, і пейзаж наповнюється динамікою і почуттям «сучасності життя», за що незмінно цінували і нагороджували художника.

Lot 23, Georgy Nissky, Icebergs

«Натюрморт з рибою» написаний Давидом Штеренберг зі слів його дочки Фіалки, в 1920-і роки, коли та навчалася  в Академії Вітті під керівництвом Анрі Мартена і Кеса ван Донгена, бурхливе життя паризького «Вулика», захоплення кубізмом і Полем Сезанном були вже позаду. Стрімкі зелені і жовто-червоні завихрення фону вишукано написані і віщують мальовничу  серії маестро «трав» кінця 1920-х років. Композиція натюрморту демонструє віртуозну майстерність художника, точно і природно «вписав» нехитрі предмети в простір картини. Естімейт роботи - £ 150,000-200,000

Lot 24 David Shterenberg, Still Life with Fish

Представлений на торги твір є головною «філоновскою» роботою Володимира Луппіана, над якою він працював понад тридцять років. Луппіан був учнем Павла Філонова, відданим йому не тільки особисто, як учень вчителю, а й «сімейно»: його дружина актриса Марія Сисоєвна шила костюми для знаменитої постановки «Ревізора» Ігоря Терентьєва за ескізами колективу майстрів аналітичного мистецтва, а його дочка Муза також вчилася у Філонова. Естімейт картини - £ 200,000-300,000.

Lot 26 Vladimir Luppian, Revolution as a Stage of Evolution

Олексій Кравченко, майстер російського фігуративного авангарду, представлений на аукціоні чудовою роботою «Лижниця» 1928 року. У цей час художник, повернувшись з Італії та Франції, де провів ряд виставок, вже зарекомендував себе блискучим художником і тонким колористом. «Лижниця» - яскравий приклад великого обдарування Кравченко-живописця. Мінімалістичний колорит картини замикається на червоному акценті светра дівчини, і через ніжно блакитний і синій кольори оживляє атмосферу морозного зимового дня. Естімейт роботи - £ 80,000-120,000

Lot 27, Aleksei Kravchenko, Skier

Представлена ​​на торги картина Володимира Баранова-Россіне «Кубістичні оголена» належить до періоду творчості майстра кордону 1910-1920-х років, коли на зміну «колірної утопічності» його ескізів перших післяреволюційних років прийшло прагнення до синтезу - злиття колірного, пластичного і музичного початку в одному творі. Співзвучні руху часу - порі футуристичних устремлінь, « «ковзаючого» переживаня кольору в лучізмі Михайла Ларіонова, твори Баранова-Россіне були зразками вмілої адаптації художником мальовничих знахідок різних стилів, характерних для інтернаціонального художнього середовища Парижа. Естімейт роботи - £ 180,000-250,000

Lot 36 Vladimir Baranoff-Rossine, Femme Cubiste

Ісаак Левітан, самий іменитий з російських пейзажистів, представлений в цьому каталозі просякнутою елегійним настроєм пастеллю «Осінь». Незважаючи на те, що Левітан відомий в першу чергу як живописець, саме в його графічних творах виразилося воістину глибоке проникнення художника в життя природи і спроможності вловити її найтонші зміни. 

Представлена ​​на торги робота з колекції відомого збирача російського мистецтва Івана Івановича Тарасова - приклад високої майстерності Левітана в рідкісній для нього техніці, в якій повною мірою виразилося невловимо прекрасна, щемлива чарівність російської осені. Естімейт роботи - £ 200,000-250,000.

Lot 72 Isaak Levitan, Autumn

Ідея створення композиції на тему Ялтинської конференції 1945 року прийшла до  батьків-засновників соц-арту Віталія Комара і Олександра Меладемида на початку 1980-х років. Як згадував пізніше Комар: «Здається, в кінці 1970-х я вперше побачив фотографію з Ялтинської конференції. Ця картка мене зачарувала. У роки холодної війни вона була заборонена. Сталін не міг сидіти поруч з нашими ворогами. Ми перемогли Німеччину без них і всупереч їм. А тут вони сиділи так спокійно, як родичі, Рузвельт - демократичний президент, Сталін - кривавий диктатор і слуга монархії Черчилль. Сиділи разом і вирішували, як ми влаштуємо майбутній світ на найближчі кілька років ». Естімейт роботи - £ 80,000-120,000.

Lot 173, Vitaly Komar, Alexander Melamid, Yalta Conference

Аукціон російського мистецтва MacDougall's, Лондон 7 червня 2017, 10:30

Передаукціонна виставка

26 травня, 30 травня-6 червня, 10: 00-18: 00

Галерея російського мистецтва MacDougall's

До 12 травня 2017, понеділок-п'ятниця, 10: 00-17: 00.

17.05.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *