Замість тисячі слів: оригінальні полотна сучасного художника Джона Сокола

Всі ми знаємо, як виглядає портрет людини, намальований за допомогою пензля і фарб. Але ось портрет, в якому кожна деталь створена з слів, бачив не кожен. Художник Джон Сокіл (John Sokol) показав, що це таке. Потрібно сказати - видовище, як мінімум, незвичайне. Герої портретів цього майстра, як правило, знамениті літератори останніх двохсот років. Є в цьому списку і Тоні Моррісон з його «Піснею Соломона», і Уолта Уїтмена ( «Листя трави»), Семюель Беккет, Вільям Фолкнер, і навіть Лев Толстой з «Війною і миром». Для створення картин творець використовує улюблені цитати, написані своїм почерком. Виглядає це оригінально. Такий «словесний» портрет буде чудово виглядати як гравіювання на запальничці. Можна зробити саму звичайну річ справжнім витвором мистецтва, просто завдавши таку картинку на її корпус. Цю безкоштовну ідею підносить нам сам Джон Сокіл! Джон народився в американському містечку Кантон, штат Огайо. Навчався він в університеті міста Кент, а після його закінчення став активно займатися малюванням. Сокіл бере участь у виставках з 1974-го року.

слова1слова

Найперша з них відбулася в Клівленді саме з більшою частиною робіт з цієї знаменитої серії. Рядки з найбільш значущих творів відомих письменників і поетів відтворюють їх риси обличчя, прорисовують зморшки, лягають тінями на вилиці ... Хоча розрізнивши окремі слова все ж можна, прочитати весь зашифрований текст - непосильне завдання навіть для справжніх любителів літератури. Текстуру і світлотінь Джон Сокіл теж замінює на слова. Чи не правда, це дуже символічно?

У серії представлені портрети таких відомих письменників, як Генрік Ібсен (зображення складене з рядків його знаменитої п'єси «Гедда Габлер»), Хорхе Луїс Борхес (оповідання «Таємне диво»), Бернард Шоу (п'єса «Зброя і людина»), Данте Аліг'єрі ( «Божественна комедія»), Джеймс Джойс (знаменитий роман «Улісс») і багатьох інших. Є в циклі і досить вдалий портрет президента США Барака Обами (мова «Більш досконалий союз», вимовлена ​​ним у березні 2008 року).

слова4слова3

За основу кожного твору автор бере як класичні збірники віршів, так і надихаючу промову саме ту людину, яка намальований на портреті. Сьогодні його твори зберігаються в багатьох галереях і музеях США. Крім своєї основної діяльності Сокіл пише вірші, захоплюється абстрактною скульптурою і викладає.

16.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *