Вчені виявили "руйнівну" особливість шедевру Вінсента Ван Гога

Чутлива до світла фарба, яку художник Вінсент Ван Гог використовував для циклу робіт «Соняшники» щоб передати більш точні відтінки жовтого, поступово втрачає свою насиченість — такі дані показала рентгенограма. Поки що зміни ніяк не проявилися зовні, але з часом соняшники на полотні голландського художника можуть стати коричневими, заявляють науковці.

Музей Ван Гога в Амстердамі став першим, хто використав макроскопічні рентгенівські промені і техніку, відому як хімічне картування, для детального вивчення складу фарб і точного виявлення місць на картині, які можуть потьмяніти. З’ясувалося, що для промальовування пелюсток і стебел квітів, а також жовтуватого заднього фону Ван Гог вибрав фарбу, що містить в складі хром, який темніє при контакті зі світлом. Однак помаранчева фарба, в якій менше вмісту сірки, збереже свій первісний відтінок.

«Поки важко сказати, коли хімічні процеси стануть видні неозброєним оком, це залежить від багатьох зовнішніх факторів», — заявив Фредерік Ванмеерт з університету Антверпена. «Нам також вдалося побачити, що художник використовував смарагдово-зелену і червону фарбу зі свинцем на невеликих ділянках картини, які в майбутньому можуть стати світліші».

Це відкриття — результат дворічної роботи голландських і бельгійських фахівців, виконаної на замовлення музею Ван Гога, в якому зберігається найбільша колекція його робіт. П’ять років тому було прийнято рішення зробити освітлення в залах, де виставляються картини художника, більш приглушеним, щоб зменшити його негативний вплив на шедеври.

07.06.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *