Унікальний розпис Михайля Бойчука хочуть знищити

Адміністрація одеського Палацу студентів може знищити унікальний розпис, виявлений під штукатуркою на одній зі стін установи. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив одеський історик і урбаніст Кирило Ліпатов.

За його словами, розпис виконав відомий український художник Михайло Бойчук і його учениця, художниця-монументалістка Антоніна Іванова у 1928 році.

Ліпатов зазначив, що адміністрація Палацу «обіцяє все замазати» і додав, що більше робіт бойчуківців в Одесі не збереглося.

Зазначимо, що Михайло Бойчук - є одним із засновників українського монументального живопису у ХХ столітті. Його іменем назвали специфічний стиль монументального живопису, який базувався на українських морально-етичних засадах, самовідданому служінні народові. Теорія бойчукістів передбачала творення мистецтва відродженої України. Метою творчості бойчукістів була не сфера композиції, а оргпнізація життєвого середовища людини, чітка концепція створення національного мистецтва.

Теорія Бойчука виникла й розвивалася на зіткненні європейського художнього процесу та руху за національну самобутність. Її теоретичною основою було наукове обґрунтування історизму української державності Михайла Грушевського.

Михайло Бойчук був розстріляний радянською владою в 1937 році. Разом із ним під репресії потрапили і його учні, яких мистецтвознавці об'єднують у школу «бойчукістів».

16.01.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *