Українську оперу GAZ покажуть у Відні та Нью-Йорку

11 червня в Києві у Національному театрі імені Франка відбудеться прем’єра міжнародного оперного проекту GAZ. Оперу також покажуть у Нью-Йорку та Відні.

Опера-антиутопія GAZ – проект, над яким працювали митці з України, Австрії та США. Зокрема, ролі в ній виконують актори музично-театральної формації Nova Opera.

 

Опера GAZ натхнена постановкою режисера Леся Курбаса, яку він реалізував у 1923 році. Дія відбувається навколо історії про вибух на футуристичній фабриці, що колись продукувала енергію для всього індустріального суспільства. Центральним образом у постановці є препароване піаніно.

У GAZ на сцені одночасно взаємодіятимуть оркестр, вокалісти та глядачі: усі вони інтегровані в дію, пояснюють автори проекту.

«У серії перформансів-ритуалів вони взаємодіють через живі інструменти, live-електроніку, метацитати та архаїчні наспіви. Глядач потрапляє у постіндустріальний світ, жителі якого перебувають під гіпнозом сакральних «формул-повторів». Декламуючи їх, поступово вводять і спостерігачів у стан ментальної левітації, в якому необхідно робити вибір між масовим та індивідуальним, екологічним та індустріальним, раціональним та безсвідомим» – розповідає композитор Ілля Разумейко.

Над оперою також працювала режисерка Вірляна Ткач (США), композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко (Україна), художник Вальдемарт Клюзко (Україна) та австрійський хореограф Симон Майєр.

Покази опери GAZ, окрім Києва, також заплановані у Відні 17 вересня на фестивалі MusiktheatertageWIEN. Американська прем’єра GAZ відбудеться 2020 року в театрі La Mama (Нью-Йорк).

 

15.04.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *