Український триллер отримав нагороду американського кінофестивалю

Мучили 3-річного малюка до другої ночі. Фільмували епізод з жертвоприношенням дитини. Дув сильний вітер. Акторів та апаратуру зносило. Зйомки проходили в Криму у судакській фортеці. Знімали взимку, мали обмаль часу на роботу: пізно світало й рано темніло, — розповідає Юрій Бутусов, співсценарист психологічного трилера "Ілюзія страху".

4 грудня 2008 року у київському кінотеатрі "Україна" відбувся перший показ картини. Фільм зняли за книгою першого віце-прем'єра Олександра Турчинова. На головну роль український режисер Олександр Кирієнко запросив російського актора Андрія Паніна. 
В центрі сюжету - історія бізнесмена Ігоря Короба на початку 1990-х. Після незаконного арешту чоловіка змушують відмовитися від проекту бізнес-центру. Герой за будь-яку ціну присягає помститися кривдникам. Але після фізичних і психологічних випробувань у тюрмі у нього починається шизофренія. Перестає розуміти, які події в його житті реальні, а які — вигадка. Уявляє себе біблійним царем Соломоном. 
"Ілюзію страху" висували від України на "Оскар". До п'ятірки номінантів нагороди "За найкращий фільм іноземною мовою" картина не потрапила.

"Юра Бутусов змушував мене переписувати сценарій п'ять разів. Навіть коли писав промови для президента чи прем'єра, їх затверджували з першого разу", — згадував Олександр Турчинов.
Бюджет стрічки — $500 тис. 
На 42-му міжнародному кінофестивалі в американському Г'юстоні 28 квітня 2009-го фільм отримав спеціальний приз журі "За творчу майстерність" і золоту нагороду "Remi". Це перший повнометражний художній фільм з України, який отримав нагороду на фестивалі в США.

04.12.2016


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *