У Віденському музеї встановили славнозвісні "Сходи до Клімта"

Один з найрозкішніших музейних холів світу в віденському Музеї історії мистецтв став таким завдяки мальовничому декору, виконаного групою «Компанія художників» на замовлення імператора Франца Йосипа I. Алегоричний цикл символізує різні періоди в мистецтві: Стародавній Єгипет, Античність, Відродження. Картини вписані Густавом Клімтом і його співавторами - братом Ернстом і другом Францем Матшем - між мармуровими колонами по боках від головних сходів і вражають своїми масштабами (їх довжина більше 12 м). У звичайний час стелю доводиться розглядати задерши голову, однак зараз під куполом музею встановлено спеціальний міст.

климт

З нього героям основоположника австрійського модерну можна подивитися буквально очі в очі. Триватиме атракціон до 2 вересня, так що ті, хто не встиг на нього п'ять років тому, коли відзначалося 150-річчя художника, можуть потрапити зараз, в 100-у річницю від дня його смерті: практичні австрійці знаються на вдалих ідеях.

Одночасно в античному відділі музею вперше демонструється знамените полотно Клімта Nuda Veritas ( «Оголена істина»), яке було придбано драматургом і критиком Германом Баром і передано Музею театру у Відні.

Крім того, в Австрії знайшли довгі роки вважався втраченим малюнок Клімта «Дві лежать фігури». Його в 1951 році на правах довгострокового експонування надала музею сучасного мистецтва «Лентос» в Лінці колекціонер Ольга Ягер. В результаті ця робота виявилася в центрі судового розгляду між владою Лінца і спадкоємцями Ягер, які в 2006 році захотіли повернути Клімта і три твори Егона Шиле з цього ж масиву, але не змогли, вони безслідно зникли.

климт1

Потерпілій стороні призначили компенсацію в € 8,2 млн, невелику частину якої (€ 100 тис., За даними Artnet) тепер доведеться повернути: «Дві лежать фігури» виявилися в шафі колишнього музейного секретаря завдяки заповітом, в якому вона повідомила про місцезнаходження малюнка з проханням повернути його після її смерті. Тепер до повернення законним власникам малюнок планують представити на одній з виставок, приурочених до 100-річчя смерті Клімта, а щодо зниклих малюнка, акварелі і картини Шиле відновити розслідування.

22.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *