У Луврі зберігатимуть картини з України

Паризький Лувр прийняв 16 творів мистецтва, серед іншого й 1500-річні візантійські ікони, з київського музею, щоб захистити їх від війни. Про це 7 червня повідомило видання AFP.

"З початку війни, як й інші музеї, ми були стурбовані тим, як ми можемо підтримати наших українських колег. Восени, зіткнувшись з інтенсивністю конфлікту, ми вирішили допомогти", — сказала президентка Лувру Лоранс де Кар.

Вона додала, що Лувр особливо занепокоєний ризиком крадіжки та незаконної торгівлі творами мистецтва і реліквіями, якби вони залишилися в Україні.

Співпраця з музеями та аудіогід українською: Лувр, МКІП та посольство України підписали меморандум

Серед творів, які тепер перебувають під охороною Лувру — п'ять візантійських ікон з Музею Богдана та Варвари Ханенків.

Чотири ікони походять з монастиря Святої Катерини в Єгипті і датуються VI-VII століттями:

  • "Святі Сергій і Вакх",
  • "Святий Іоанн Хреститель",
  • "Богородиця з Дитям",
  • "Святі Платон і Гликерія".

А п'ята — з Константинополя, ікона Святого Миколая, кінця XVIII або початку XIV століття.

Вони будуть виставлені на загальний огляд у Луврі з 14 червня до 6 листопада у межах виставки "Біля витоків сакрального образу. Ікони з Музею Ханенків".

Співпраця інституцій розпочалася з пропозиції спільної наукової експертизи Синайських ікон з колекції Музею Ханенків. Нині Лувр проводить масштабне дослідження візантійської світової спадщини. Тому саме виставка цих ікон є першою міжнародною співпрацею для цього відділу музею.

Одинадцять інших творів "з-поміж найбільш знакових та крихких" були відібрані з українського музею для наукового співробітництва з реставрації творів, їх буде розміщено в резервах Лувру.

Проєкт відбувається у партнерстві з Міжнародним альянсом із захисту спадщини в зонах конфлікту (ALIPH), який з початку війни був повністю відданий справі збереження української спадщини.

07.06.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *