У бібліотеці Рітман опублікують онлайн 3500 окультних манускриптів

Якщо що-небудь і об'єднує Дена Брауна і Хорхе Луїса Борхеса, автора «Вавилонської бібліотеки», так це любов до незрозумілих релігійним і окультних книг і артефактів. З чого раптом ми порівнюємо одного з найавторитетніших аргентинських письменників і поетів з відомим американським автором цікавих трилерів? На то є всього одна причина: незважаючи на величезні відмінності в їх стилях, Борхес був би глибоко зворушений недавнім актом благодійності Брауна, який пожертвував 300 000 євро Бібліотеці Рітман в Амстердамі, також відомій як Бібліотека герметичній філософії, Будинок живих книг.

Щедрий дар дозволить бібліотеці Рітман оцифрувати тисячі «текстів, виданих до 1900 року, по алхімії, астрології, магії і теософії», повідомляє Тьху-Хуонг Ха (Thu-Huong Ha) на сайті Quartz. Серед них «Корпус Герметікум» (тисячу чотиреста сімдесят два), «джерело праць по герметичній мудрості»; «Вигнання торжествуючого звіра» (1584) Джордано Бруно; «Перша друкована версія древа життя (1516): графічне зображення сфірот, 10 чеснот Бога по кабалі».

манускрипт1

Рітман зазначає, що Браун «великий шанувальник бібліотеки і відвідав її кілька разів, поки писав свої романи" Втрачений символ "і" Інферно "». Частина прибутку, отриманої від продажу своїх бестселерів, він повертає бібліотеці. Його пожертвування разом з 15 000 євро, які виділив голландський Культурний Фонд принца Бернхарда, дозволить оцифрувати основну колекцію бібліотеки, а це "3500 стародавніх книг», які найближчим часом опублікують в мережі у вигляді онлайн-архіву під назвою «Hermetically Open».

На даний момент можна скачати 44-сторінкове керівництво до колекції в якості безкоштовної електронної книги і подивитися анімаційне відео (вище) про процес транспортування, оцифровки і завантаження книг. Нижче ви можете подивитися трейлер до документального фільму про Бібліотеку Рітман, заснованої в 1984 році бізнесменом Йоостен Р. Рітманом. У ній зберігається понад 20 000 книг по містиці, гнозису, езотеризму, релігії, алхімії і багато іншого.

Багато письменників подібно Брауну знаходили натхнення в більш доступних творах з Бібліотеки Рітман (на жаль, Борхес, який страждав сліпотою і, який помер через два роки після відкриття бібліотеки, не зміг оцінити її фонди). Завдяки великодушності автора «Кодексу да Вінчі» нове покоління вчених отримає доступ, наприклад, до першого англійського перекладу творів німецького містика 17-го століття Якоба Беме. Бібліотекар і режисер Естер Рітман описує їх як «подорож в абсолютно новий світ».

манускрипт2

На сайті Бібліотеки Рітман відзначають, що інтерес вчених до текстів з області герметизма і окультизму останнім часом зріс. Провідний спеціаліст з історії езотерики і герметичної філософії Ваутер Якобюс Ханеграфф, який написав книгу «Езотеризм і академія: розпорошений знання в західній культурі», розповідає «" забуту "історію про те, як інтелектуальна спільнота з часів епохи Відродження намагалося примиритися з" езотеричними "і" окультними "течіями, які були присутні в західній культурі». Те, що ці течії - така ж частина культури, як наукова або промислова революція, не повинно виникати жодних сумнівів. Проект «Hermetically Open» відкриває цю історію, «запрошуючи всіх бажаючих навести довідки або досліджувати джерела, що відносяться до християнсько-герметичній областої, для особистих, наукових чи інших цілей». Оцифрований проект планують викласти онлайн в найближчі місяці.

17.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *