"Тургенівські панянки" на полотнах художника-імпресіоніста Едмунда Тарбелла

Красиві і ненав'язливі види пропонує нам американський художник-імпресіоніст Едмунд Чарльз Тарбелл (Edmund Charles Tarbell, 1862-1938), що жив на рубежі XIX і XX століть. На його картинах зображені прекрасні юні дівчата в світлих нарядах з квітами - істинно «тургеневські панянки», торжество юності і невинності. Чарівні пейзажі і заспокійливі «домашні справи» людей того часу як заспокійливий бальзам діють на сучасні «нервові» душі. Неспішні бесіди на лоні природи, сніданки на траві, вишивання і читання, просто портрети писаних красунь - ось основні теми картин Тарбелла.

Художник, педагог, член групи «Десять», член Бостонської школи живопису - ось, мабуть, головне, що можна сказати про майстра. Бостонська школа живопису існувала в перші 30 роки XX століття в Америці. До неї входили такі видатні діячі мистецтва як Джозеф Де Камп, Ліліан Хейл, Лилла Перрі, Джон Еннекінг, Гретхен Роджерс, Філіп Хейл, Алдро Хиббард, Фредерік Вінтон і Елізабет Пекстон. Всі ці художники виявилися під великим враженням інших великих художників - Клода Моне, Яна Вермеєра і Джона Сарджента. Американські майстри особливо любили працювати в стилі портрета, пейзажу, інтер'єрної картини. Кажуть, що вони відрізнялися величезною вимогливістю до своїх робіт. А Едмунд Чарльз Тарбелл був провідним художником цього «братства». Революційні 10-і, Велика депресія 30-х - уявіть, яка атмосфера витала в повітрі. Похмуро і сіро, «промислово» і з закручуванням гайок. І на противагу цьому - світлі, позитивні, добрі картини бостонських художників. Як можна було не закохатися в творчість цих молодих людей?

тарбел

Едмунд Чарльз Тарбелл народився в 1862 році в родині типових американців, іншими словами - емігрантів з Європи. Його батько помер, мати вийшла заміж і залишила дітей під опікою бабусі та дідуся. Едмунд навчався мистецтву у вечірній школі, а потім в школі при Музеї образотворчих мистецтв Бостона - звідти, мабуть, і почався його шлях художника. Саме там він познайомився з Робертом Рейдом і Френком Уестоном Бенсоном, двома майбутніми членами товариства «Десяти» (Ten American Painters), в якому вони разом будуть складатися пізніше. «Десять» було створено в 1897 році в знак протесту Суспільству американських художників і їх комерційним виставкам. Це товариство проіснувало цілих 20 років і розпалася з природної причини - через смерть більшості учасників. В «Десять» входили: Едвард Сіммонс, Чайлд Хассам, Джуліан Уїр, Джон Твахтман, Френк Бенсон, Едмунд Тарбелл, Віллард Меткалф, Томас Дьюінг, Роберт Рід, Джозеф Де Камп і Вільям Чейз. Після Школи Тарбелл відправився, подібно іншим молодим художникам того часу, в освітню поїздку в Європу. Там він копіював роботи з Лувру, а після повернення давав приватні уроки і працював художником-оформлювачем, портретистом. З 1889 Едмунд почав викладати, та так успішно, що багато його студенти іменували себе «тарбеллістамі». 

тарбел 2

Свою дружину художник зображував на багатьох картинах. Наприклад, полотно 1892 року, показує нам жінку з дитиною і називається «Мати та дитя на човні».

Звичайно, Едмунд Тарбелл писав не тільки свою улюблену сім'ю, а й портрети шанованих людей того часу. Наприклад, президентів Сполучених Штатів Вудро Вільсона, Кальвіна Кулиджа і Герберта Гувера. Відспівування Едмунда відбулося в Королівській каплиці Бостона. У некролозі художнику, опублікованому в «Бостонському мандрівника» 3 серпня 1938 року написано: «Едмунд Тарбелл зробив свій внесок в справу Америки у світі мистецтва. На нього і його роботи Європа звернула погляди, як і весь народ Америки. Роботи Тарбелла були чесними. У ньому не було жодної з минущих сенсацій, які приносили славу іншим. Полотна Тарбелла будуть говорити зі світом століттями. Його характер був таким же вірним, як і його мистецтво »

тарбел3

13.12.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *