Топ-8 стародавніх міст світу, висічених у скелі, які були споруджені багато століть тому

Від величних храмів до древніх гробниць - люди протягом тисячоліть висікали найскладніші споруди в скелястих горах і на їх схилах. Тут ви познайомитеся з найбільш відомими скелястими містами, спорудженими багато століть назад.

Петра, Йорданія

Стародавнє місто Петра (в перекладі з грецького - «камінь») розташоване на території сучасної Йорданії, на висоті більше 900 метрів над рівнем моря. Пройшовши по прохолодному каньйону Сик, за поворотом відкриється величний храм Ель-Хазне, висічений у величезній скелі. Неподалік від Петри також розташований храм Ад-Дейр, який був вирізаний зі скелі в I столітті н. е. У давнину архітектори Петри створили тут складну систему водопостачання, тому жителі міста ніколи не відчували браку води, незважаючи на посушливий клімат регіону.

скелы

 

Лалібеле, Ефіопія

Місто Лалібеле, відомий своїми висіченими в камені християнськими церквами, знаходиться на півночі Ефіопії. У місті налічується 13 церков, які були зведені в період XII-XIII століть. Ці будови вважаються досягненням інженерної думки, тому що, як і в Петра, тут була споруджена складна система водопостачання. У кожній церкві є доступ до води, враховуючи, що місто знаходиться на гірському хребті, а геологічна система подає воду на вершину цього хребта.

скелы1

 

Каппадокія, Туреччина

У I тис. До н. е. в історичній області Каппадокія були споруджені підземні міста і печерні монастирі, вирубані в скелях. Завдяки особливостям гірських порід місцевості, а також відсутності дерев, місцевим жителям було зручніше споруджувати свої житла прямо в скелях. Гірські породи Каппадокії м'які і легко піддаються обробці, а увійшовши в контакт зі свіжим повітрям, через деякий час ця порода стає в кілька разів більше твердої. Життя в печерних спорудах без будь-яких зручностей і далеко від міст сприяла духовного просвітлення монахів. 

скелы2

Абу-Сімбел в Нубії, Єгипет

Абу-Сімбелом іменується скеля, в якій висічені два давньоєгипетських храми під час правління Рамсеса II. Скала знаходиться в історичній області Нубія. Перший храм, присвячений Рамсесу II, спроектований таким чином, що двічі на рік - о 6 годині ранку 22 жовтня і 22 лютого - сонячний промінь долає коридор довжиною 65 м і висвітлює 4 сидять статуї богів. Стіни храмів прикрашають добре збереглися історичні зображення і важливі написи. Скала Абу-Сімбел.

скелы3

Еллора, Індія

Індійська село Еллора знаменита системою печер і храмами, вирізаними в скелях. Найвидатнішим спорудою вважається храм Кайлаш, що був висічений із суцільної скелі. Незважаючи на те, що храм присвячений індуїстському божеству Шиві, всередині споруди є безліч статуй Вішну і інших богів.

скелы4

Храм Кайлаш в Еллоре Мадаїн-Саліх в Хіджазу, Саудівська Аравія

Мадаїн-Саліх, що знаходиться на території Хиджаз в Саудівській Аравії, являє собою комплекс з 111 скельних поховань. Вони були зведені древніми набатеями, які також створили приголомшливий місто Петра в Йорданії.

скелы5

Міра, Турція

Місто Міру розташований неподалік від турецького міста і району Демре. Місто Міру відомий завдяки тому, що в 300 році єпископом Міри став Микола з Патри, якій який зараз відомий як Миколай Чудотворець. Він жив і проповідував в цьому місті до самої своєї смерті. Давним-давно в скелях Світи були вирізані гробниці, які розташовувалися високо над землею. Згідно з повір'ям, після смерті душа людини знаходить крила і злітає в небеса. Місцеві жителі вважали, що подібне розташування гробниць полегшувало душам догляд в небеса. Гробниці в Туреччині.

скелы6

 

Махабаліпурам, Індія

Стародавній прибережний місто Махабаліпурам, розташований в індійському штаті Тамілнад, виник в VII столітті н. е. Тут знаходяться різноманітні пам'ятники скульптури та храмовий комплекс, вироблення в монолітних скелях. Вважалося, що в цьому місці існувало 7 храмів, проте в дійсності до нашого часу дійшов лише один. Здогадки підтвердилися після руйнівного цунамі в 2004 році, коли відходить хвиля оголила морське дно і відкрила таким чином древні споруди. Потім вони знову поринули в воду.

скелы7

19.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *