Свято Водохреща: "таїнство" хрещення Ісуса Христа у картинах відомих художників

Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа - одне з найважливіших християнських свят. У цей день християни всього світу згадують євангельські події - хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Хрестив Спасителя пророк Іоанн Предтеча, якого також називають Хреститель.

Друга назва, Богоявлення, дано святу в пам'ять про диво, яке сталося під час хрещення. На Христа з небес зійшов Дух Святий у вигляді голуба і голос із неба назвав його сином. Євангеліст Лука пише:  "Розкрилося небо, і Дух Святий зійшов на Нього в тілесному вигляді, як голуб, і голос із неба почувся, що мовив: Ти Син Мій Улюблений, в Тобі Моє благовоління! "(Мф. 3: 14-17). Так була виявлена ​​в видимих ​​і доступних для людини образах Свята Трійця: голос - Бог Отець, голуб - Бог Дух Святий, Ісус Христос - Бог Син. І було засвідчено, що Ісус - не тільки Син Людський, а й Син Божий. Людям з'явився Бог.

Хрещення Господнє - двонадесяте свято. Двунадесятими називаються свята, які догматично тісно пов'язані з подіями земного життя Господа Ісуса Христа і Богородиці і діляться на Кріпаки (присвячені Господу Ісусу Христу) і Богородичні (присвячені Божої Матері). Богоявлення - Господнє свято.

Цю історію у своїх картинах намагалися розкрити безліч художників, редакція Ukraine Art News підготувала добірку полотен, які пов'язані з цією знаменною подією.

хрещення

 

Хрещення Христа. Леонардо Да Вінчі. 1472-1475
Галерея Уффіці, Флоренція

хрещення2

 

Доменека Гірландайо (Domenico GHIRLANDAIO) Хрещення Христа.

хрещення3

 

П'єро делла Франческа. Хрещення Христа, ок. 1440

хрещення4

 

Белліні Джованні. Хрещення Христа. 1500 - 1502 р.р.

18.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *