Що потрібно знати про "Оскар 2017"?

26 лютого в американському театрі "Долбі" в Лос-Анджелесі відбудеться 89-та церемонія вручення нагород премії "Оскар". Кінокритик Антон Філатов розповів про найпомітніші тенденції і події цьогорічної премії.

Номінували рекордну кількість афроамериканців

Минулого року був великий скандал. Серед номінантів на основні статуетки "Оскара" не було жодного афроамериканця. Це викликало великий розголос і хвилю незадоволення серед кіноспільноти та в мережі. Навіть запровадили хештег #OscarSoWhite, який швидко став популярним. Як наслідок, в "Оскарі" 2017 серед номінантів рекордна кількість афроамериканців. Такого не було за всю історію існування премії. Номінації отримали Махершала Алі та Наомі Харрісз за ролі в фільмі "Місячне сяйво", Дев Патель за фільм "Лев", Віола Девіс у "Огорожі", Октавія Спенсер у "Прихованих фігурах". В категорії "Найкращі актори" 7 з 20 номінантів темношкірі.

Майкл Кітон у фільмі
Майкл Кітон у фільмі "Бьордмен" грає 60-річного персонажа

Віковий скандал

Жоден "Оскар" не може бути без скандалу. Цього разу критики закинули Американській кіноакадемій, що фільми, які номінувалися за останні три роки, майже не розповідають про людей похилого віку. 12% героїв оскарівських фільмів - це літні люди від 60 років, решта - молоді.Серед великого числа номінантів лише два кіногероя були старше 60-ти і обох зіграв Майкл Кітон у фільмах "Бьордмен" і "В центрі уваги". Якщо подивитися на статистику, то ніякої проблеми не видно: пенсіонери становлять близько 19% американського населення. Майже стільки ж з них відвідує кінотеатри. На думку сучасних продюсерів, неувага до проблем старості порушує культивовані в Америці концепцію єдності в різноманітності. Та не варто забувати, що будь який скандал лише збільшує увагу глядачів.

В оскароносному фіу фільмі

Оскара "За найкращий фільм" вручають двом типам стрічок

Нагороду "За кращий фільм" в більшості вручають двом типам фільмів. Перший - це кіно засноване на реальному житті. Другий тип - стрічки, в яких йдеться про людей, які досягли високих результатів в своїй справі. Минулого року переміг фільм режисера Тома МакКарті "В центрі уваги". Історія розповідає про журналістське розслідування "The Boston Globe", де команда кореспондентів викриває випадки педофілії серед католицьких священників. Стрічка заснована на реальних подіях. Ця справа принесла журналістам Пулітцерівську премію. Тут збігаються два типи оскароносних фільмів: реальна історія та подвиг професіоналів. До того переміг фільм "Бьордмен" мексиканського режисера Алехандро Гонсалеса Іньярріту. В ньому йшлося про актора, який став заручником власної зіркової ролі. Роком раніше перемогла стрічка "12 років рабства" режисера Стіва Макквіна. В ньому темношкірий герой був довгий час у рабстві, та завдяки своїй наполегливості отримав свободу. Список можна продовжувати. В цьому році ця тенденція проявиться у фільмі "Ла Ла Ленд" Демієна Шазелла. В ній одразу дві історії досягнення високих результатів в своїй справі. Історія вигадана, але близька до міфу про "американську мрію". За нею будь-хто в силах реалізувати себе, а Америка забезпечує таку можливість кожному. Головний конкурент "Ла Ла Ленду" - фільм "Манчестер біля моря" Кеннетта Лонергана. До жодного з двох типів оскароносних фільмів він не відноситься. Історія вигадана, а герой не долає себе. Фільм розповідає про водопровідника Лі Чендлера, який після смерті брата повертається в рідне місто, щоб доглянути за племінником. Там нема ніякого оптимізму або надії. Якщо стрічка переможе, то зламає усталену закономірність.

Жодну режисера жінку не номінували

Цьогорічними претендентами на звання "Кращий режисер" стали Дем'єн Шазелл - "Ла-Ла Ленд", Мел Гібсон - "З міркувань совісті", Баррі Дженкінс - "Місячне сяйво", Кеннет Лонерган - "Манчестер біля моря", Дені Вільньов - "Прибуття". З п'яти режисерів - жодної жінки. Хоч це й не дивно. За всю історію премії було чотири жінки-номінантки і всього одна переможниця. Їй стала Кетрін Бігелоу за фільм 2008 року "Повелитель бурі".

Анімаційний фільм як головний претендент в номініціі "Найкращі візуальні ефекти"

Мультфільм "Кубо. Легенда про самурая" може отримати "Оскар" за найкращі візуальні ефекти. Минулого разу мультик номінували в цій категорії 24 роки тому. Це була анімація "Жах перед Різдвом" Генрі Селіка. Але нагороду тоді вона так і не отримала. Ця статуетка зазвичай дістається ігровим фільмам, в яких багато чого намальовано. Або блокбастерам, у яких неймовірно великі й дорогі декорації. Тому номінація на "Оскар" мультика дуже несподівана. Для створення "Кубо" була використані ляльки, пластилін й орігамі. Така анімація вже віджила своє. Героя легше і оперативніше намалювати на комп'ютері. Але за рахунок своєї унікальності вона зайняла достойне місце серед кола номінантів.

 

Мел Гібсон повернувся в коло номінантів

Цього року військово-історична драма "З міркувань совісті" режисера Мела Гібсона була номінована відразу на шість "Оскарів". Гібсон потрапив в своєрідну опалу в кінці 2000-х років. Його зловили за кермом із відкритою пляшкою текіли. Під час арешту Гібсон дозволив собі антисемітські висловлювання про те, що євреї були причиною всіх воєн в історії. Це стало приводом для різкої критики з боку його голлівудських колег, телевізійних коментаторів, єврейських організацій. Крім антисемітизму, його звинувачували в гомофобії, алкоголізмі та расизмі. Він лаявся й розводився з дружинами, публічно ділив майно, обзивав свого продюсера "вонючим жидом" і розривав з усіма відносини. Його засудили до трьох років умовно. Мел пролікувався у клініці й пройшов курс занять у Товаристві анонімних алкоголіків. Пройшло 10 років і йому дали шанс на реабілітацію. Довірили знімати масштабну історину драму. І він цей шанс використав на сто відсотків. Хоча сам фільм занадто сентиментальний та патріотичний. Гібсон вже пообіцяв взятися за продовження "Страстей Христових". Як він це зробить - невідомо, бо фільм закінчується земною смертю Христа, а п'яте Євангеліє ще поки ніхто не знаходив.

22.02.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *