Сальвадор Далі та кіно: геній сюррелізму створював рухомі образи на широкому екрані

Ресурс Fandor опублікував відео, в якому показується, як геній сюрреалізму Сальвадор Далі працював з найбільшими режисерами ХХ століття.

Разом з Луїсом Бунюелем художник створив дві хрестоматійні стрічки «Андалузький пес» і «Золотий вік». У них Далі розвинув свою майстерність створювати рухомі сюрреалістичні образи на широкому екрані.

дали1

У 1937 році художник почав співпрацю з Уолтом Діснеєм. Однак в процесі роботи виявилося, що обидва майстри розвивають проект в різних напрямках. Тому вони так і не завершили спільний фільм. Лише через десятиліття фахівці студії підняли ескізи, а також перші готові кадри цієї анімації і завершили її. Вона отримала назву «Destino» (2003).

А в 1945 році вийшов трилер Альфреда Хічкока «Заворожений», в одній зі сцен якого на глядача навалюється сюрреалістичне бачення з безліччю очей і музикантів. Ці образи розробляв Далі. Правда, художник хотів, щоб в цій сцені було більше величезних роялів, які б парили в повітрі.

дали2
Знаковою і впізнаваною можна назвати сцену, якої відкривається фільм - Луїс Бунюель править лезо бритви, з балкона милується повним місяцем, після цього бритвою ріже по оку дівчини, що сиділа в кріслі. Картина  повного місяця прикрашається тонкою мереживною хмарою, яка перетинає місячний диск. Сюрреалістичні картини чергуються - з діри в руці виповзають мурахи, відірвана кисть руки. Чоловік тягне пару роялів, на яких лежать напіврозкладені дохлі осли і священики. Люди стріляють один в одного. Жінка перекочує відрубану руку по бруківці.

Прем'єра кінострічки відбулася в 1929 році в Парижі. Німий фільм «Андалузький пес» супроводжувався музикою Вагнера, танго - за екраном був захований грамофон.

19.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *