Поліція виявила більше 1000 підроблених полотен відомих китайських художників

Китайська поліція заарештувала 24 людини, яких підозрюють у виробництві і продажу підробок творів відомих китайських художників і каліграфів, в тому числі Ци Байши, Сюй Бейхуна і Фань Цзена. Серед затриманих є і співробітники аукціонів, що відповідають за перевірку достовірності творів.


Згідно із заявою, опублікованою 18 січня, в китайській провінції Гуйчжоу була припинена робота трьох злочинних груп. Про розмах, з яким було поставлено «справу», свідчить кількість підробок, вилучених під час затримання - 1165 одиниць.

Попередня оцінка продажів майбутніх «творів мистецтва» - 26 мільйонів юанів (близько 4 мільйонів доларів). Оцінювачі, взяті під варту, звинувачуються у наданні підроблених сертифікатів аутентифікації. Головний містифікатор - художник на прізвисько Ванг - визнаний винним у створенні більш ніж 300 підроблених картин, 87 з яких вже продані з аукціонів. Кошти, одержані злочинцями, склали більше 60 мільйонів юанів (понад 9 мільйонів доларів).

Нагадаємо, добірка пейзажів живописця Ци Байши стала рекордсменом серед робіт всіх китайських художників, коли-небудь проданих на відкритих торгах. 18 грудня 2017 року картини, написані тушшю, були продані неназваному покупцеві за еквівалент в 144 мільйони доларів.

ци1

Оцінюючи заяву китайських правоохоронців, можна відзначити, що злочинці діяли занадто «по-китайськи», поставивши свою діяльність на потік. Збудувавши злочинний ланцюг - від створення до оцінки і реалізації - вони, мабуть, розвивали свою діяльність занадто бурхливо, що і призвело до викриття угруповання. Поліція виступила з критикою аукціоністів за те, що вони не дотримувалися суворих процедур перевірки автентичності художніх творів, що дозволило контрафактним робіт вийти на ринок і заплямувати авторитет і значимість китайського живопису на міжнародному рівні. Конфлікт до кінця не вичерпано - розслідування триває.

ци2

22.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *