Новий погляд на сучасну скульптуру в роботах американського майстра Даніеля Аршама

Даніель Аршам (Daniel Arsham) - один з наймолодших і перспективних скульпторів і арт-діячів США. Він народився в 1980 році в Клівленді, в даний час живе і працює в Нью-Йорку. Його персональні виставки були в музеях сучасного мистецтва і художніх галереях США, Великобританії, Франції, Бельгії, Нідерландів, Австралії. У сферу творчих інтересів Аршама входять образотворче мистецтво, архітектура і перформанс. Критики називають його творчість галлюциногенною.. Та й сам автор розповідає про те, що багато образів приходять йому в снах. Наприклад, в одному з останніх снів він виявився в числі пасажирів потерпілого не так давно катастрофу біля берегів Італії круїзного лайнера Costa Concordia. Не виключено, що Аршам незабаром втілить свої бачення в новій серії екстравагантних скульптур.
Сенсацією в США стала участь Аршама в постановці програми eyeSpace всесвітньо відомого театру танцю Мерса Каннінгема. Ця вистава стала останньою в житті геніального хореографа - він помер в 2009 році у віці 90 років.

Декорації для театру Мерса Каннінгема в різний час проектували такі видатні художники, як Роберт Раушенберг, Джаспер Джонс і Енді Уорхол. Аршам виконав для театру кілька робіт: фасад будинку в стилі ар-деко, інсталяцію «Піксельні хмари» (вісім хмарних структур з 20 000 поліетиленових куль з підсвічуванням) і чорну стіну зі спіненого матеріалу, що працює «на контражурі». У залі спостерігався фурор, коли під час вистави Даніель Аршам проробляв в стіні наскрізні отвори, крізь які на танцюристів падали снопи електричного світла.
Улюблена тема Аршама - формування нового простору шляхом руйнування існуючого обсягу. У його роботах людські фігури або предмети речового світу намагаються прорватися крізь монолітні стіни, мнучи вертикальні площині.

аршам4

«Я довгий час жив в Майамі і одного разу туди прийшов жахливий ураган, - розповідає Аршам. - дах нашого будинку знесло, стелю зірвало, а посеред житла утворилася воронка. Так я вперше побачив форму одночасно зсередини і зовні, і це видовище мене дуже вразило ». В даний час Даніель Аршам впритул зайнявся архітектурою і створив разом з партнером Алексом Мустоненом (Alex Mustonen) в Брукліні дизайнерську компанію під назвою Snarkitecture.

16.11.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *