Найдорожча картина світу може виявитися підробкою

Днями в Нью-Йорку відбулися торги, які проводив аукціонний будинок Christie's, під час яких з молотка пішло полотно Леонардо да Вінчі «Спаситель світу». Лот став найдорожчим в історії торгів, принісши російському магнату понад 300 мільйонів доларів прибутку. Свого часу картина була придбана ним за 127 мільйонів доларів, а пішла за 400.

На сайті Christie's зазначалося, що довгий час полотно вважалося всього лише копією через низку ознак, які не відповідають тому часу, коли писалася. Зокрема, вказувалася відсутність вусів і борідки. В середині ХХ століття полотно пішло за смлкешние 45 фунтів і тільки в XXI столітті було визнано шедевром.

Проте найдорожче полотно знову потрапило під підозру. Видання The Telegraph наводить відразу чотири аргументи на користь цього припущення. У 1499 році, коли було написано полотно, Да Вінчі всерйоз займався вивченням оптичних ілюзій і заломленням світла. Однак скляну кулю, який тримає в руці Ісус, виглядає вкрай не реалістично.

Крім цього, зазвичай картинам да Вінчі властива динаміка, коли персонажі на його полотнах зображуються в складних позах. А в цьому випадку полотно швидше скидається на ікону, так як Спаситель дуже статичний і зображений анфас.

Масла у вогонь підливає той факт, що у полотна вельми неясне минуле - воно то з'являлося на торгах, то знову безслідно зникало.

І останньою причиною називають той факт, що полотно так часто реставрувалася, що від да Вінчі в ньому вже могло майже нічого не залишитися.

20.11.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *