Львівська картинна галерея знайшла "викрадені" стародруки

Раніше видання «День» уже повідомляло про безпрецедентний скандал у Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького – тоді  ішлося про зникнення 95 кириличних видань XVII – XVIІІ століть та 2 рукописів. Згубу на кілька, а може – й декілька мільйонів доларів виявили на початку січня 2017-го під час інвентаризації  у галереї загалом і у Музеї мистецтва давньої української книги, який є відділом ЛНГМ, зокрема, про що генеральний директор галереї Тарас Возняк повідомив правоохоронні органи та Міністерство культури.

Кілька днів тому, 21 квітня, інформ-агенція «Дивись.info» з посиланням на поінформоване джерело повідомила, що частину зниклих з Львівської галереї мистецтв стародруків виявили на експозиції, ще частину – на експозиції в інших музеях, куди вони були передані тимчасово. «Отже, детективна історія із зникненням з Львівської картинної галереї 95 стародруків і двох манускриптів вийшла на фінішну пряму. Стало відомо, що частина раритетів, насправді, нікуди не зникала, а знаходиться у музеї – на експозиціях. Поза тим, частина стародруків у рамках обміну була передана для експонування в інші музеї. Щоправда, наразі невідомо, скільки стародруків знайшлося. Про це стане відомо після оприлюднення результатів роботи спеціальної комісії. А це має відбутися вже за декілька тижнів», – йдеться, зокрема, у вище згаданій публікації.

Своєю чергою, гендиректор ЛНГМ Тарас Возняк назвав таку інформацію «Дивись.info» «качкою» й озвучив «Дню» нову кількість зниклого – 224 стародруки. Водночас зазначив, що й ця цифра не є остаточною, позаяк у галереї ще триває звірка.

Щодо цілковитих її результатів, то, найімовірніше, за словами Тараса Возняка, їх оприлюднять наприкінці поточного тижня або на початку наступного, коли закінчиться інвентаризація. 

25.04.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *