Колекціонери "божеволіють" від мистецтва

Що ви розумієте в мистецтві, якщо не бачите нічого прекрасного в пісуарі, мохнатій чашці з блюдечком або ж у глибині «Чорного квадрата»? Напевно, якщо ці предмети високо оцінили експерти і публіка, то тут все не так однозначно, як може здатися на перший погляд. Пропонуємо вашій увазі скромну колекцію неординарних витворів мистецтва, які принесли своїм творцям світову популярність і непоганий прибуток.

«Об'єкт (Хутряний сніданок)», Мерет Оппенгейм

Чашка, блюдце і ложка, обтягнуті справжнім хутром, принесли у 1936 році швейцарській художниці - сюрреалістці Мерет Оппенгейм всесвітню славу. Абсурд композиції став визнаною класикою сюрреалізму і дадаїзму, оскільки поєднує в собі непоєднуване і ,немов знущається над здоровим глуздом.

Сьогодні хутряний набір знаходиться у Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку. Складається враження, за всі ці роки він нітрохи не постраждав від молі та, якщо раптом його вирішили б продати з аукціону, то він ,напевно, обійшовся б своєму покупцеві в мільйони.

«Лайно художника», П'єро Мандзоні

Оригінальності італійському художникові – концептуалісту не позичати. Своїм проектом він акцентує увагу на довірливості покупців, яким «подобається тільки лайно». Вважається, що в кожній з пронумерованих консервних банок (всього їх 90), міститься по 30 г фекалій самого Мандзоні, але, як запевняють його колеги, насправді в них вміщено звичайний гіпс. Написи італійською, англійською, французькою та німецькою мовами свідчать: «Лайно художника. Маса 30 г. Свіжоприготовані. Вироблено і законсервовано в травні 1961 року Що до вартості, то спочатку вона дорівнювала ціні золота за ту ж масу - $ 37, а 23 травня 2007 року одну з банок була продана за € 124 тис. На аукціоні Sotheby's.

Фотографія «Рейн II», Андреас Гурскі

На фото відома річка Рейн. Усі зайві фотохудожник видалив цифровим способом. Але навіть обробка не завадила роботі Гурскі стати визнаним шедевром і другим з найдорожчих проданих фотографій в світі. За знімок автор отримав $ 4,3 млн і поступається в ціні тільки фотороботі «Фантом» Пітера Ліка ($ 6,5 млн).

«Просторова концепція», Лучо Фонтана

Зазвичай, пошкодження назавжди псують твори мистецтва, але тільки не у випадку Лучо Фонтані. Цей художник спеціалізувався на картинах із найрізноманітнішими розрізами, багато з яких були продані за величезну ціну. Даний шедевр було продано 2012 року на аукціоні Christie's в Лондоні за $ 1,5 млн.

«Чорний супрематичний квадрат», Казимир Малевич

Коли вже ми заговорили про картини, то було б несправедливим не приділити увагу знаменитому «Чорному квадрату» Малевича. Не всі знають про те, що існує ще дві подібні роботи того ж художника: червоний і білий квадрати. Зараз витвір мистецтва знаходиться в музеї і не продається, але, на думку аукціонного дому Sotheby's, вартість «Чорного квадрата» на сьогоднішній день можна оцінити в $ 20 млн.

«Венера Мілоська з ящиками», Сальвадор Далі

Одна з найвідоміших робіт Далі, чиє значення й досі не розгадане. Та виникає питання: для чого художнику знадобилося спотворювати красуню - Венеру ящиками?Можливо, так Сальвадор Далі намагався зобразити людську сутність, коли особа намагається проникнути за чийсь «фасад», щоб зрозуміти, що приховано у того в душі.

«Подарунок », Ман Рей

Цей незвичайний предмет став шедевром абсолютно випадково: художник планував піднести його в подарунок власнику галереї в Парижі, поетові Філіпу Супо, але в останній момент передумав і зробив його частиною своєї виставки. «Подарунок» став неймовірно популярний, в зв'язку з чим було виготовлено навіть кілька його копій . Багато робіт Мана Рея були продані за мільйони доларів, тому, можна припустити, що і ця «праска з шипами» була б оцінена в доволі «пристойну» суму.

«Без назви», Сай Твомблі

Ця цікава картина схожа, мабуть, на дитячі каракулі або аркуш паперу, на якому хтось розписував ручку. Але справжні знавці образотворчого мистецтва бачать в роботі Твомблі щось більше, інакше як пояснити, що на аукціоні Sotheby's в 2015 році «безіменну» картину продали за рекордні $ 70 млн?

«Синій дурень», Крістофер Вул

Сучасний американський художник Крістофер Вул більше схильний до чітких і ясних літер. Незважаючи на простоту, роботи художника недешеві: картину, яку можна побачити на фото, продали за $ 5 млн.

«Фонтан», Дюшан

Кожна зряча людина помітила, що цей шедевр є звичайним пісуаром з підписом « R. Mutt. Неймовірно, але цей предмет був визнаний найбільшим витвором своєї епохи і вважається важливою віхою в мистецтві XX століття. Оригінал «Фонтану» зник - припускають, що його викинули як непотріб. Проте одна з копій цього арт- об'єкту була продана в 1999 році на аукціоні Sotheby's за $ 1,7 млн.

19.04.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *