Хто із всесвітньовідомих художників полюбляв носити українську вишиванку

Вишиванка є чи не найпершим символом України. Вона старіша навіть за наш тризуб і тим паче за державний прапор. На думку багатьох вчених, коріння сучасної української вишиванки сягає трипільських часів. Культ вишиванки в Україні є одним з найдавніших і в усі часи був загальнонаціональним. 

Вперше цю сорочку було описано в ХІ сторіччі у візантійських текстах. Але дуже схоже на те, що носять зараз, можна побачити й на статуях, створених ще у VІІ сторіччі. В описах подорожей іноземців Україною вже з ХVІ сторіччя розповідається, що вишиванку носили всі й завжди: чоловіки і жінки, багаті й бідні, у робочі та у вихідні дні.

В сучасній Україні вже котрий рік набуває поширення Всесвітній день вишиванки - міжнародне свято, яке відзначають у країнах, де мешкають українці, і яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата його проведення припадає щороку на третій четвер травня.

Але не лише етнічні українці шанували і шанують вишиванку. Мало хто знає, наприклад, про моду на вишиванку в Америці та Європі. Так, відомі світлини з легендарним рок-музикантом, лідером гурту The Doors Джимом Моррісоном у вишиванці. За переказами йому подарував таку сорочку сам Енді Ворхол. 

Полюбляв носити вишиванку і знаменитий іспанський художник Пабло Пікассо. Мабуть не всі знають, що його першою дружиною була балерина українського походження Ольга Хохлова, родом з Ніжина.

Гідно оцінили красу і силу цього українського національного одягу й сучасні голлівудські зірки, фотомоделі, дипломати, політики, і навіть королівські особи. Як от, наприклад, королева Нідерландів, яка на трибунах Олімпіади-2016 красувалася у сукні-вишиванці від української дизайнерки Віти Кін.

Картинки по запросу королева Нідерландів Олімпіада-2016 вишиванка

Сьогодні дехто вважає українську моду непрестижною, невідомою і навіть сільською, провінційною. Та українцям і в цій царині є чим пишатися, бо саме Україна подарувала світові дві наймодніші речі – вишиванку у найрізноманітніших варіантах її виконання та жіночі чобітки без високих підборів, бо саме українські жінки – козачки – наприкінці XVI - початку XVII століть зробили це чоловіче взуття аксесуаром жіночої моди. 

18.05.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *