"Холодні фарби" в роботах художника XVI століття Джорджо Вазарі

Джорджо Вазарі (Giorgio Vasari, 1511-1574) часто називають автором однієї книги. Насправді ж він - творча людина з безліччю талантів і захоплень, який створив не один шедевр. Про нього можна сказати, що він народився в потрібний час і в потрібному місці. Майбутній художник, архітектор і письменник з ранніх років був оточений прекрасним, а перший учитель живопису у нього з'явився вже в 11 років: в якості наставника Лука Синьорелли, двоюрідний брат Джорджо, порадив запросити французького художника, майстра вітража Гільома де Марсилії, який в той час розписував церкву в Ареццо. Незабаром Вазарі залишив рідне місто і поїхав вчитися до Флоренції, центр мистецтв того часу. Його вчителем став Андреа дель Сарто, але, мабуть, на стиль його письма більший вплив справив найбільший майстер епохи Відродження Мікеланджело, з яким юнакові пощастило познайомитися.

вазари

Але, на жаль, обставини склалися так, що у Флоренції Джорджо прожив недовго: йому довелося повернутися в Ареццо, a після смерті батька треба було утримувати велику сім'ю. В Ареццо він виконав кілька невеликих замовлень, і тут доля знову піднесла йому подарунок - молода людина познайомився з відомим італійським живописцем Россо Фьорентіно, поради якого виявилися дуже корисними для художника-початківця. Згодом Россо став першим, про кого Вазарі написав у своїй знаменитій книзі «Життєписи». У 17 років Джорджо в пошуках роботи відправився подорожувати по Італії.

вазари2

Ймовірно, він і справді належав до людей, яким часто і добре везе: щасливий випадок звів його з відомим покровителем мистецтва Ипполито Медічі, який запросив його в Рим. Працьовитість і безсумнівний талант Вазарі не залишилися непоміченими, і він отримав свій перший велике замовлення - написати картину «Венера і Грації». А потім замовлення слідували один за іншим. Унікальність Вазарі була в швидкості виконання його робіт. Правда, іноді він вдавався до допомоги молодих помічників, але, справедливості заради, потрібно сказати, що про них він згодом не забув згадати в своїй праці «Життєпис». Вазарі був яскравим представником тосканського маньєризму, в його картинах чітко проглядаються зміни, які відбувалися в живопису на шляху від Середньовіччя до Нового часу. Говорячи ж про «особистому майстерності» художника не можна не відзначити, що його роботи, написані в холодній колірній гамі, не завжди гармонійні, зображення героїв «грішать» анатомічними неточностями і в них немає особливої ​​глибини почуттів. Одна з найбільш ранніх збережених робіт - портрет Алессандро Медічі в масивних лицарських обладунках, який зберігається в музеї Палаццо Пітті.

вазари1

Вазарі майстерно зобразив чорний метал, але ця «схожість» далася художнику нелегко. Йому здавалося, що блиск і відблиски металу на картині недостатньо реалістичні. Сумніви автора зумів розвіяти тільки його давній знайомий Якопо Понтормо, який, побачивши роботу, сказав: «Сину мій, блиск на картині ніколи не буде здаватися тобі справжнім, поки поруч сяють на сонці справжні обладунки.

вазари3

Прибери їх з очей, і відразу зрозумієш, що твоє зображення не так уже й погано! »Після того як Вазарі став відомим і багатим, він купив великий маєток в Ареццо, де розписав будинок відповідно до своїх уявлень про красу: кожна стіна в ньому була прикрашена зображеннями місць, де йому доводилося творити. Художник щиро вважав, що його роботи в різних містах будили в людях почуття прекрасного. 

18.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *