Графіті, створені у буддійських храмах Бутану, викликали незадовлення громадськості

Invader продовжує розміщувати свої знамениті мозаїчні плитки в великих містах, а також у віддалених місцях по всьому світу. Його послужний список налічує більше 75 міст з приблизно 3600 картинками, які зображують ностальгічний персонаж Space Invader. Ці цифри - дивовижний подвиг французького вуличного художника, але його останнє "вторгнення" викликає багато суперечок навіть серед його відданих шанувальників. Нещодавно художник поділився кількома постами в своєму акаунті Instagram, які зображують мозаїки, розміщені в священних буддійських храмах і інших місцях в Бутані. Варто відзначити, що більшість робіт були натхненні тибетськими мандалами.

Хоча стріт-арт художник згадав, що отримав дозвіл на створення робіт у місцевих ченців, люди написали тисячі коментарів, щоб висловити своє несхвалення з приводу творів мистецтва, назвавши їх «неповажними» або «занадто інвазивними». Анонімний людина, яка зіткнулася з художником, розповіла журналістам: «Я йшов зустрітися зі своїми друзями і раптом бачу, що хтось руйнує будівлю в цьому самому священному місці. Я вивчав історію мистецтва, я люблю мистецтво, мені подобається вуличне мистецтво, але щось в цьому суперечило етико-морального кордону, особливо як для гостя з іншої країни. Коли я зіткнувся з ним, то запитав: хто дав вам право на це? »На що він відповів:« Я художник. Це подарунок. Ти не розумієш".

графити

Незважаючи на заперечення прихильників, головний монах в першому монастирі Бутану, Шері Гоемба, мабуть, дав дозвіл художнику розмістити свої роботи в храмі, а також в навколишніх місцях. Навіть деякі з прихильників Invader розчаровані. «Не зрозумійте мене неправильно, я люблю вашу роботу, але це більше схоже на его, ніж на що-небудь інше», - написав один з них на Instagram. «Коли дивлюся на фотографії, які ви опублікували, відразу видно, як ви торгуєте своїм мистецтвом ...»

«Це не мистецтво», - сказав інший цінитель творчості Invader. - «Просто неповага до священного місця, до Бутану і його чудовим людям, які вас вітали». У свою чергу художник заявив: «Я знаю, що деякі люди будуть кричати, що нешанобливо практикувати своє мистецтво в Бутані. Особисто я так не думаю! Моя практика розповідає історію, і я не знаю, чому я повинен позбавити Бутан цієї історії. Я пишаюся тим, що залишив свій слід в цій чудовій країні ».

20.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *