Гончарство Василя Омельяненка "прививає" любов до Батьківщини

"Вік - не перешкода", - впевнено каже український гончар Василь Омельяненко. Дивовижно, митцю вже давно за 90 років, а він і досі продовжує дивувати публіку своїми виробами. Золоті руки Василя Онуфрійовича перетворюють звичайну глину у справжній витвір мистецтва. Тарілки, гуртки та інший столовий посуд, розписаний в різних тематиках - найпростіші та примітивні вироби в колекції автора. У роботах творця більше відчувається українська самобутність, теплота народних мотивів і завитків. Деякі критики відносять роботи автора до стилю бароко.

Куди більш витончена, складна і копітка робота по створенню скульптур з глини. Образи тварин оживають у руках автора, даруючи чудовий блиск яскраво-коричневих поверхонь. Бравий буйвол, грізний дикий кабан, величавий лев і добродушний кінь вражають реалістичністю і гармонійністю образів. 



Леви художника прикрашають виставкові зали багатьох українських музеїв, до них автор плекає особливу любов. Його знаменитий український лев з двома головами є візитною карткою музею національного гончарства с. Опішне. Напевно гончар черпав своє натхнення з грецької міфології, де лев при двох головах, розташованих в різних кінцях тіла, уособлював богів заходів і сходів сонця.

22.05.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *