Франція отримає "в подарунок" знамениту скульптуру Джеффа Кунса

Близько двох десятків митців, галеристів і офіційних осіб підписали відкритого листа, закликаючи муніципалітет Парижа не встановлювати 12-метровий «Букет тюльпанів», який американець Джефф Кунс нібито «дарує» французької столиці в пам'ять про жертв терактів 13 листопада 2015 року. Відкрите звернення опублікувала в понеділок, 22 січня, газета Libération.

Автори листа, серед яких лауреат Каннського фестивалю режисер Олів'є Ассаяс, ставлять під сумнів як естетичні якості скульптури, так і технічні тонкощі її установки.
Про намір Джеффа Кунса піднести скульптуру в подарунок Франції від імені Сполучених Штатів було оголошено в кінці 2016 року. Однак в її вартість не були враховані витрати на фактичне виготовлення і установку. Для їх покриття потрібно, за деякими оцінками, близько 3,5 млн євро або майже 4,3 млн доларів США. І хоча спочатку було заявлено, що ці витрати візьмуть на себе приватні донори, автори звернення побоюються, що частина доведеться оплачувати з грошей платників податків.

Меморіал, який зараз відливають в Німеччині, є гігантською руку, що тримає букет різнокольорових тюльпанів. Він нагадує Статую Свободи з факелом, яку свого часу піднесли французи американцям. Кунс завив, що на створення монумента зі сталі, бронзи і алюмінію його надихали картини Жана-Оноре Фрагонара і Пабло Пікассо. Для скульптури відвели місце між паризьким Музеєм сучасного мистецтва і Токійським палацом.

Однак діячі культури, які підписали лист, звинуватили скульптора в «продакт плейсмете». «Блискучий і винахідливий творець 1980-х років Джефф Кунс нині став символом індустріального мистецтва, театрального і спекулятивного», - йдеться в листі.

1_1

Його автори вказують, що місце для меморіалу розташоване далеко від «Стад де Франс», концертного залу «Батаклан» і прилеглих барів, де прихильники джихаду вбили в цілому 130 осіб. Крім того, на думку підписантів, робота символічно не відповідає темі, вона закриє вид на Ейфелеву вежу, тротуар не витримає 30-тонну скульптуру, а французьким художникам не надали можливість продемонструвати свої варіанти меморіалу.

«Ми, художники, політичні діячі, професіонали і любителі французької художньої сцени, вимагаємо відмови від цієї ініціативи», - сказано в листі.

Джеффа Кунса часто критикують за надмірне захоплення поп-культурою і кітчем.
Члени французького художнього співтовариства і перш за все висловлювали свою стурбованість з приводу проекту. У минулому році газета «Нью-Йорк таймс» повідомила про технічні та фінансові проблеми, пов'язаних з установкою роботи. Тоді арт-критик Ізабель Паскье з France Inter сказала газеті: «Цінуєте ви творчість Джеффа Кунса чи ні, але він в першу чергу бізнесмен. І ми швидко зрозуміли, що він запропонував Париж в подарунок самому собі ».

Очікується, що «Букет тюльпанів» буде встановлено у французькій столиці вже в цьому році.

23.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *