Фонд Сальвадора Далі вимагає закрити музей Dali17, власником якого є бізнесмен українського походження

Іспанський фонд Сальвадора Далі подав позов на каліфорнійський музей Dalí17, чия колекція та ідея заснування самого музею належить американському бізнесменові вихідцю з Одеси, Дмитру Пітерману.

Причиною позову послужило використання імені художника і його зображення на логотипі. Американський музей вибрав для своєї емблеми портрет Далі з направленими вгору вусами. У фонді вважають, що інституція незаконно використовує роботи художника на своєму сайті, в соціальних мережах і в сувенірній продукції. У позові також вказується, що фонд не може контролювати якість матеріалів, що продаються з логотипом Далі, що б’є по репутації організації.

Музей Dalí17 відкрився в липні 2016 рокув місті Монтерей і привернув велику увагу шанувальників сюрреалізму. Ціна за квиток в музей складає $20. За перший рік його відвідало понад 50,000 осіб. У музеї виставляється близько 500 робіт з колекції бізнесмена Дмитра Пітермана. Раніше на цьому місці знаходився морський музей. Експозицію називають найбільшим зібранням сюрреалістичних робіт Далі на Західному узбережжі США. Монтерей був обраний, оскільки це єдине американське місто, де жив і працював художник. Пітерман вже заявив про намір відстоювати свої права на постійну експозицію і назву музею в суді.

Дмитро Пітерман народився в Одесі в 1963 році. У віці 12 років разом з родиною емігрував до Каліфорнії. Пітерман навчався в університеті в Берклі за фахом архітектора, а після став агентом з нерухомості. У 1991 році переїхав до Іспанії, де був відомий як власник футбольних клубів «Тосса Спорт», «Паламос» і «Депортіво Алавес». Останній він покинув в стані банкрутства з боргом в більш ніж 25 мільйонів євро і поїхав з країни. У 2006 році Пітерман купив франшизу в американській USL (друга за силою футбольна ліга країни), заснувавши команду «Каліфорнія Вікторі», перший європейський клуб, який виступає на професійному рівні у футбольній ієрархії США.

21.07.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *