Американський притулок. Який вигляд має новий художній простір Ай Вейвея у Беверлі-Хіллс

Протягом останніх декількох десятиліть опальний китайський художник Ай Вейвей займався деякими великими проектами. Наприклад, одна з найбільш відомих і масштабних робіт - стадіон для Олімпійських ігор 2008 року разом зі швейцарськими архітекторами Herzog & de Meuron.

Його останні зусилля менш масштабні, але не менш цікаві: разом з United Talent Agency художник створив нову галерею в Лос-Анджелесі - UTA Artist Space в Беверлі-Хіллз, пише Architectural Digest.

Будівля відкрилася в липні з виставки робіт Морріса Луїса та Хелен Франкенталер. Простір є дітищем Джошуа Рота, сина Стівена Рота - одного із засновників United Talent Agency і відомого колекціонера сучасного мистецтва. Тут планують представляти таких художників, як Рашид Джонсон, Мауріціо Каттелана та Ай Вейвей, які зацікавлені в освоєнні нових форматів в мистецтві.

За словами Рота, на ранніх етапах проекту Ай Вейвей, з яким він познайомився в 2017 році, коли китайський художник шукав фінансування для свого фільму Людський потік, почав пропонувати дизайн концепції нового простору.

«Простір знаходиться в житловому районі, і не передбачений для виставок, - пояснює Вейвей. - Щоб зробити його місцем для виставок, будівля вимагала чіткої ідентифікації; як внутрішня, так і зовнішня частина будівлі повинні бути максимально доступні для громадськості».

Облицьований бетоном фасад будівлі відрізняє її від навколишніх будинків - таким чином дизайнери нагадують про його промислове минуле. При створенні галереї, мета була реставрувати приміщення, додавши максимально природного освітлення.

Приміщення всередині будівлі Ай Вейвей розділив на кімнати, щоб зробити простір універсальним. Там є великий простір площею 2000 квадратних футів, а також менша трикутна кімната, яка може бути використана для зйомок відеороликів, на додаток до стандартних офісів, сховищ і приміщень. У головній галереї є одна стіна, розміщена по діагоналі. «Прогулюючись простором, ви відчуваєте себе десь в особливому місці, - каже Рот. - Коли ви в цій кімнаті, то відчуваєте, що перебуваєте в UTA Artist Space».

У філософії дизайну Вейвей розглядає три ключові елементи: «Перший полягає в тому, щоб переглянути логіку цих умов і максимізувати можливості в цих умовах. По-друге, це розуміння поведінки людини стосовно того, хто використовує простір і як використовується простір. Розуміння характеру використання простору дає будь-якому архітектурному проекту чіткого значення. Третій полягає в тому, щоб обмежити демонстрацію дизайну - дизайн має зникнути, а не бути ствердженням его дизайнера».

18.08.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *