Банківський кредит під заставу картини: як це працює на Заході

Отримати бажаний кредит під заставу улюбленої картини, навіть не знімаючи її зі стіни — це не мрія колекціонера, якому терміново знадобилися кошти для потреб бізнесу або покупки нової картини? Дані за 2018 рік ще не опубліковані, але в 2017-му, згідно зі звітом Deloitte і ArtTactic, загальна сума позик, виданих під заставу мистецтва, була величезною — від $ 17 млрд до $ 20 млрд, пише TANR 

«Ви, може будете здивовані, але багато американських колекціонери з топ-200 Artnews беруть кредити під заставу творів зі своєї колекції», — каже Івен Бірд, який очолює в банку US Trust відділ послуг пов’язані з мистецтвом. Один тільки цей банк видав кредитів під заставу мистецтва на цілих $ 6,7 млрд. Аналогічні кредитні портфелі деяких інших банків на кшталт Citi і JP Morgan також досягають мільярдів доларів. Аукціонні будинки теж охоче позичають гроші під заставу творів мистецтва (у лідера ринку Sotheby’s на ці цілі є резерв в $ 1,1 млрд).

Точні дані отримати важко, проте, за оцінками ряду гравців ринку, основний обсяг — понад 80% — кредитів під заставу мистецтва припадає на США. Цей сектор активно розвивається. «Бути може, найважливішим фактором зростання служить зрушення, що відбувається в світогляді колекціонерів, які раніше відносилися до мистецтва виключно як до хобі, а тепер розглядають його як стратегічний актив», — вважає Івен Бірд.

«Розміри позик ростуть, — каже глава відділу арт-консультування і фінансів Citi Private Bank Сьюзен Дьордь. — Десять — п’ятнадцять років тому обсяг типової кредитної послуги під заставу мистецтва становив кілька десятків мільйонів, сьогодні ж все частіше мова йде про сотні мільйонів». Вона додає, що «подібний бізнес стрімко зростає і на ринках Азії і Латинської Америки».

Практично всі ці компанії видають позики розміром в 40-50% оціненої вартості твору, при цьому деякі утримують його у себе, а деякі ні. У США кредитори для захисту своїх інтересів заповнюють публічні сповіщення про видачу позики під заставу, прийняті відповідно до торгового кодексу (UCC-1). При цьому позичальник може не віддавати твір мистецтва кредитору.

У країнах, де подібна система відсутня, кредитори, як правило, вважають за краще утримувати мистецтво до повної виплати позики.

Сповіщення UCC-1 знаходяться у відкритому доступі. Вивчивши їх, можна виявити, що турецький трейдер Йомі Родрік, наприклад, взяв позику під заставу дев’яти робіт таких художників, як Жан Дюбюффе, Ансельм Кіфер, Такасі Муракамі і Рудольф Штінгель. Omanut Holdings взяла у TPC Art Finance кредит під заставу 25 творів, в число яких увійшли роботи Марка Гротьяна, Кіта Харінга і KAWS. Серед позичальників можна зустріти і великі галереї, в тому числі Gagosian, Kasmin і Pace.

Розмір процентної ставки варіюється дуже сильно і залежить від ряду факторів. На одному кінці спектру знаходяться приватні банки, які можуть запропонувати дуже вигідні розцінки — починаючи з 4-6% — своїм клієнтам, у яких є інші активи крім мистецтва; деякі дають позики тільки від $ 5 млн і вище на термін не менше року. Крім того, більшість кредиторів вважають за краще давати позики під всю колекцію, а не одного твору мистецтва.

Існують такі спеціалізовані кредитні організації, як TPC, Falcon Fine Art і Emigrant, процентна ставка у яких частіше становить близько 7-9%. Небанківські кредитори на зразок Sotheby’s дають позики в розмірі до 60% нижнього естімейту мистецького твору і приблизно під 8%, але роблять це, як правило, за умови, що згодом робота буде виставлена ​​на торги. На іншому кінці цього спектра знаходяться кредитори, котрі видають короткострокові кредити на менші суми. Як приклад — фірма Borro з представництвами в Лондоні, Нью-Йорку і Лос-Анджелесі, яка може видати позику всього на £ 100 тис. на три місяці, але зі ставкою від 1 до 2,5% в місяць.

18.02.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *