Artist talk Наді Каабі-Лінке в НАОМА

20 листопада о 12.30 у виставковому залі НАОМА відбудеться artist talk українсько-туніської  художниці Наді Каабі-Лінке. Це буде перша публічна зустріч художниці в Україні.

 

Художниця розповість про навчання в Туніській академії мистецтв та Паризькому університеті Сорбонна,  свою творчість, побудову кар’єри художниці на міжнародній арт-сцені, зокрема роботу з інституціями,  пошуки “своєї” галереї та шлях, який проходять твори, щоб потрапити до найбільших світових колекцій.

Також у своїй розмові Надя Каабі-Лінке разом з кураторкою Дарією Пащенко обговорюватимуть моделі співпраці художника й куратора. І врешті, чому Надя Каабі-Лінке переїжджає з Берліна до Києва та отримує українське громадянство.

 

Мова зустрічі - російська

Вхід вільний

 

Про художницю:

Надя Каабі-Лінке народилася в Тунісі у 1979 році, дитинство пройшло між Тунісом, Києвом та Дубай. У 1999  році закінчила туніський Університет образотворчих мистецтв та у 2008 році отримала ступінь доктора  філософії в паризькому університеті Сорбонна. Особиста історія міграції художниці різними країнами та культурами вплинуло на теми, яких вона торкається у своїй творчості. Маючи українські корені, Надя Каабі-Лінке є відомою у світі художницею, яка працює на перетині арабського, європейського та слов’янського світів, проте поки не є відомою в Україні. Роботи Наді Каабі-Лінке завжди тісно пов'язані з місцем та його історією, дослідженням часу та простору. Свою мистецьку практику художниця розглядає як “матеріальне присвоєння часу”. У проектах вона звертається до культурно-історичного, соціального та політичного контекстів, що стосуються певного місця чи події. Використовуючи багато різних джерел інформації, артефактів, символів та кодів, її роботи переплітаються з соціально-психологічними темами, такими як пам'ять та ідентичність, що сконструйовані географічно та політично.

Надя Каабі-Лінке

 

В її роботах також присутня унікальна перформативна сила, за допомогою якої вона об’єднує протиріччя: красу і насилля, вишуканість і жорстокість, піднесене і вульгарне. Незважаючи на те, що вона змінює медіа та форми вираження, у її художній роботі завжди присутня узгодженість, яка виникає з одного і того ж мотиву: Каабі-Лінке створює археологію сучасного життя, що викриває минуле.

 

Надя Каабі-Лінке брала участь у групових виставках таких відомих інституціях як KW Institute for Contemporary Art, Берлін (2011); Herbert F. Johnson Museum of Art, Нью Йорк (2012); Musee National de Carthage, Туніс (2012); Centrum Sztuki Wspolczesnej Zamek Ujazdowski, Zamek Ujazdowski, Варшава (2013); Nam June Paik Art Center, Сеул (2013); Museum of Modern Art, Нью-Йорк (2013); Solomon R. Guggenheim Museum, Нью-Йорк (2016).

 

Також художниця брала участь у Sharjah Biennial, ОАЕ (2009); Alexandria Biennial for Mediterranean Countries, Єгипет (2009); Venice Biennale, Італія (2011); Liverpool Biennial, Великобританія (2012), and Kochi-Muziris Biennale, Індія (2012), Karachi Biennial (2017) та Lahore Biennial (2018), Пакістан.

 

Персональні виставки художниці відбулися в Центрі сучасного мистецтва Fundacao Calouste Gulbenkian, Лісабон (2014); The Mosaic Rooms, Лондон (2014); Dallas Contemporary, Даллас (2015); Kunstmuseum Bonn, Бонн (2017). Сьогодні Надя Каабі-Лінке живе та працює в Берліні та Києві.

 

Портфоліо художниці за посиланням: https://nadiakaabilinke.myportfolio.com

 

Про кураторку:

Дар’я Придибайло-Пащенко – незалежна кураторка, засновниця платформи TRSHCHN/осмислення феномену спального району на прикладі Троєщини та Verum Corpus/в пошуках сучасного тіла.

 

В Україні працювала в провідних культурних інституціях, таких як Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал», Центр сучасного мистецтва PinchukArtCentre, Фонд «Розвиток

України» та Bottega Gallery, а також галереї DNA в Берліні, що займається новими медіа та перформативним мистецтвом. Протягом 2013-2015 була учасницею міжнародного об’єднання художниць та кураторок womanorial.

 

Працювала над Першою бієнале сучасного мистецтва ARSENALE2012, міжнародними та освітніми проектами, зокрема у партнерстві з американською інституцією Smithsonian Institution. Серед кураторських проектів: Алгоритмічне середовище Verbatix (Берлін, Німеччина), Конвергенція (Київ), Внутрішня природа (Берлін, Німеччина), Війна/ВОНА (Харків), Книги болі (Харків), Терор маленьких відмінностей (Харків), Синій-Жовтому (Харків), Народження Афродіти (Пафос,Кірп), Selfie (womanorial online platform), Never to be yourself and yet always – that is the problem (Даллас, США).

 

До сфери професійного зацікавлення входять сучасне мистецтво, архітектура масового радянського будівництва, канон тіла в культурі.

 

Заснувала мульти-дисциплінарну платформу TRSHCHN/Дослідженням феномену спального району на прикладі Троєщини. У Берліні працює над створенням україно-німецької програми резиденцій для митців та займається незалежними кураторськими проектами.

 

Дар’я Придибайло-Пащенко отримала диплом культурології Національного університету “Києво-Могилянська Академія” (Київ, Україна) та кураторську освіту в NODE Center for Curatorial Studies (Берлін, Німеччина). Живе та працює в Берліні та Києві.

 

Джерело

14.11.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *