ART ON THE BATTLЕFRONT: виставка українських художників у Відні

З 15 до 17 квітня включно в історичному центрі Відні відбудеться виставка українського мистецтва ART ON THE BATTLEFRONT. Роботи 19-ти художників покажуть в оновленому приміщенні Künstlerhaus, де розташований один з найвідоміших у світі музеїв сучасного мистецтва — Albertina Modern. Виставку ініціювала редакція українського Vogue, вона стане підсумком однойменного віртуального артпроєкту.

 

 

 

Виставка ART ON THE BATTLEFRONT являє собою рефлексії українських художників стосовно сьогодення та фіксує відчуття актуальних подій. Для команди українського Vogue це важливий прояв культурної дипломатії — адже тепер, під час повномасштабної війни, голос українських митців має особливе значення у світі.

 

Виставка відбудеться в Кунстлерхаус, де розташований музей Альбертіна Модерн
Виставка відбудеться в Кунстлерхаус, де розташований музей Альбертіна Модерн

 

19 авторів, що беруть участь у виставці, представляють живописні полотна, графіку, відео та диджитал-арт, скульптуру та інсталяцію. "Більшість митців не намагається зобразити події буквально, адже для цього є медіа, — коментує кураторка проєкту Світлана Старостенко. — Живописець Богдан Буренко, наприклад, обирає шлях фіксації відчуттів, що застигли у просторі та часі. За допомогою образів із тваринного світу він створює наче стоп-кадр жорсткого бою. Це момент затамованого подиху, а тривожні кольори та рублені лінії передають напругу очікування. Вже багато чого позаду. Яким буде фінал?"

 

 

Fauna situation, Богдан Буренко, 2022
Fauna situation, Богдан Буренко, 2022

 

"Через рік в умовах великої війни неможливо не порівнювати життя до і тепер, — продовжує кураторка. — Київські пейзажі Сергія Западні та Дениса Метеліна також відображають минуле і теперішнє. Житній ринок — улюблене багатьма місце, впізнаваний символ мирного, впевненого столичного буття. А "Захисники Києва" — це сьогоднішній пейзаж міста, де Кий, Щек, Хорив та їхня сестра Либідь, засновники Києва, представлені як його оборонці від ворога на тлі міста, в червоному серпанку тривоги".

 

"Захисники Києва", Денис Метелін; 2022
"Захисники Києва", Денис Метелін; 2022

 

 

Учасники виставки: Михайло Алексеєнко, Петро Бевза, Юлія Бєляєва, Богдан Буренко, Андрій Блудов, Василина Врублевська, Петро Гронський, Василь Грубляк, Денис Метелін, Сергій Западня, Юрій Коваль, Віталій Кравець, Нікіта Кравцов, Володимир Манжос (WaOne), Степан Рябченко, Олена Ємчук, Віталій Протосеня, Юрій Сивирин.

Відкриття виставки розпочнеться з перформанса відомої української мисткині, перформансистки Марії Куліковської. Також на відкритті можна буде почути електронний музичний перформанс Heinalі — українського композитора та саундартиста Олега Шпудейка.

 Перформанс Марії Куліковської для арт-номера Vogue UA, 2019

Перформанс Марії Куліковської для арт-номера Vogue UA, 2019

 

Побачити ART ON THE BATTLЕFRONT та придбати роботи українських художників можна буде з 15 до 17 квітня включно в Künstlerhaus. Кошти від продажу буде спрямовано у фонд реабілітації жінок-військових, створений українською ГО "Жіночий ветеранський рух".

Партнери виставки: компанія AdmixerМіністерство культури та інформаційної політики УкраїниKünstlerhaus та Office Ukraine

Вхід на виставку вільний

01.04.2023


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *