Аліса Ложкіна випустить книгу про українське сучасне мистецтво

Книга провідної української кураторки та арт-критикині Аліси Ложкіної є спробою пов’язати у цілісний наратив історію розвитку вітчизняних образотворчих практик від зародження модернізму до наших днів. Особливий акцент – на феноменах часів незалежності.

Як змінювалася мова мистецтва протягом останніх півтора сторіччя? Яку роль у цьому процесі відігравали турбулентності в країні, що пережила цілу низку трансформацій — від статусу провінційної околиці Російської імперії через непростий етап побудови соціалізму, аж до здобуття незалежності, Помаранчевої революції, Революції гідності і наступного непростого періоду нашої новітньої історії? У дослідженні подано короткий огляд центральних подій та явищ в українському мистецтві, а також розмаїтий ілюстративний матеріал, що охоплює десятки музейних колекцій, приватних зібрань, архівів художників та їхніх родин.

 

Перший наклад книжки, реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

Прем’єрна презентація видання відбудеться у Одеському художньому музеї у суботу, 23 листопада о 17.00:
https://www.facebook.com/events/2482232578665119/

27 листопада о 18.30 книгу буде представлено у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи у Львові:
https://www.facebook.com/events/1027757567562756/

28 листопада до 19.00 в Українському домі відбудеться київська презентація проекту:
https://www.facebook.com/events/952089388491038/

 

Проект є тристороннім партнерством. Для задіяних організацій дана ініціатива є першою широкомасштабною співпрацею. Професіоналізм, відповідний досвід та бездоганна ділова репутація кожного з учасників партнерства є запорукою успішного втілення проекту у життя.

cover_book
Ініціатором і координатором проекту виступає Zenko Foundation. Фундація протягом останніх років є активним популяризатором сучасного мистецтва всередині країни та за її межами. Реалізація міжнародного проекту у тристоронньому партнерстві стане цінним менеджерським досвідом для фундації і вагомим кроком на шляху до популяризації сучасного мистецтва в Україні та інтеграції українського мистецтва у європейський контекст, а отже, повністю співпадатиме з місією фундації. Початок співпраці з Українським культурним фондом та іншими державними акторами – одна зі стратегічних цілей Zenko Foundation на шляху до втілення довгострокової програми зі сприяння просуванню української культури у світі.

Французьким партнером проекту виступило видавництво Nouvelles Éditions Place, з чим можна й привітати. На сьогоднішній день Nouvelles Éditions Place публікує літературу культурологічного, мистецького та філософського характеру, а також розповсюджує її окрім спеціалізованих магазинів та онлайн-платформ у книжкових крамницях провідних французьких арт-центрів, музеїв та галерей. Завдяки цьому інформація про українське мистецтво гарантовано матиме шанс на якомога ширший резонанс. Видання книги Аліси Ложкіної стане унікальною подією для французького культурного середовища, де досі, на жаль, майже нічого не відомо про сучасні образотворчі практики в Україні. Книга і супутня освітня програма у Парижі стане першим досвідом співпраці видавничого дому з українськими колегами, що у перспективі може перерости у довгострокове партнерство щодо популяризації вітчизняної культури у Франції.

Українським видавцем книги Аліси Ложкіної «Перманентна революція. Мистецтво України XX-XХI століття» і партнером супутнього культурно-мистецького і освітнього проекту виступить видавництво ArtHuss – один з найпотужніших і найпрофесійніших гравців на вітчизняному видавничому полі. Протягом останніх років у ArtHuss вийшли друком десятки мистецьких книжок та альбомів. На сьогоднішній день видавництво є лідером по роботі з контентом мистецького спрямування.

Генеральна продюсерка проекту — Каріна Качуровська.

Наукове редагування — Костянтин Акінша, Оксана Баршинова, Олександр Соловйов.

Переклад з російської — Сашко Ушкалов. Над виданням працювали — Ярина Цимбал,

Маргарита Єгорченко, Олександр Михед. Дизайн-концепт — Альона Соломадіна.

Верстка — Уляна Биченкова, Сергій Фединяк. Більд-редактор — Максим Білоусов.

 

Видання здійснено в рамках ґрантового проекту міжнародної співпраці Українського культурного фонду в тристоронньому партнерстві між ініціатором та координатором проекту Zenko Foundation, а також видавництвами ArtHuss (Київ, Україна) і Nouvelles Éditions Place (Париж, Франція).

19.11.2019


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *