100 років Українській Академії мистецтв: хто з українських митців зробив вагомий внесок у розвиток вітчизняного живопису

Українській Академії мистецтв уже 100 років. Сприяв цій важливій культурній ініціативі Михайло Грушевський, який тоді очолював Центральну Раду Української Національної Республіки.

Вищий художнє навчальний заклад європейського рівня Українська академія мистецтв, нині відома як Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, яка повинна  навчати фахівців живопису, скульптури, графіки, була створена за ініціативи художників і вчених.

Нагадуємо імена семи засновників і перших викладачів академії, які відомі не тільки в Україні, а й за її межами.

Федір Кричевський (1879 - 1947) був першим ректором Академії. Як педагог, Кричевський «... вчив працювати творчо, енергійно, наполегливо, з повною віддачею всіх сил улюбленій справі» - згадувала його учениця, художниця Тетяна Яблонська.

академія

Михайло Бойчук (1882 - 1937) засновник школи монументального живопису. Пізніше школу і послідовників майстра і педагога будуть називати «бойчукістами». Загинув під час репресій в 1937 році.

академия

Василь Кричевський (1872 - 1952) Захоплювався етнографією, збирав предмети української народної творчості. Плідно працював в галузі архітектури, вписуючи в українську культуру новий стиль. Розробив державний герб для Центральної Ради. Під час Другої Світової війни емігрував до Венесуели

академия3

Олександр Мурашко (1875 - 1919) склав перший статут Академії, викладав живопис. Його творчість насичене кольором і світлом. Життя художника трагічно забрала куля червоноармійця, випущена в потилицю.

аккадемия4

Григорій Нарбут (1886 - 1920) талановитий графік і педагог. Створив ілюстрації до українського алфавітом і Енеїді Івана Котляревського. Працював над ескізами державної символіки, грошових одиниць і облігацій, поштових марок, герба Києва, Герба і Печатки Української Держави.

академия 7

Абрам Маневич (1881 - 1942) Навчався в Мюнхенській академії мистецтв. Живописець-пейзажист. У 1922 році емігрував до Сполучених Штатів Америки.

академия 8

Микола Бурачек (1871 - 1948) Навчався в Київській художній школі М. Мурашка, пізніше в Кракові та Парижі. Викладав з 1917 по 1921 роки. Художник-пейзажист.

академия9

19.12.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *