З бідних в баронеси: тернистий шлях майстрині Тамари де Лемпицької

Художниця Тамара де Лемпицьки завжди була в центрі світської і творчої богеми Парижа 20-х років, адже її називали «королевою» ар-деко. Вона знала багатьох видатних людей свого часу, таких як Андре Жид, Жаном Кокто та Пабло Пікассо. Їїї картини були відомі ще за життя художниці, і зараз вони знову «входять» у моду з новою силою.

Однією з найвідоміших робіт художниці є «Автопортрет в зеленому Bugatti», написана 1929 року. Картина за розмірами досить маленька, всього 35 на 27 сантиметрів, проте жінка зобразила вигадану реальність і себе у ній, адже ніякого «Бугатті» у неї ніколи не було. Головним для художниці було показати, блиск, розкіш , багатство...

Нам нічого невідомо про місце та дату народження Тамари - за одними відомостями, народилася у Варшаві, за іншими - у Москві. Про батьків відомо, що тато був російським євреєм, архітектором на ім’я Борис Гурський, а мати - світська дама Мальвіна Деклер.

1917 року дівчина виїхала до Парижа і, вже будучи заміжньою за адвокатом Тадеушем Лемпіцки, почала вчитись малювати у відомих французьких живописців Моріса Дені і Андре Лота.

Чутлива, талановита, молода дівчина опиняється у «вищому» суспільстві, заводить десятки романів, пише портрети багатіїв та наймодніших людей Парижа. Тамара вигадує собі біографію, змінює єврейське коріння на польське, повністю змінює історію свого життя. З другим чоловіком художниця стала вельми і вельми баронесою. Тоді їй вже не потрібно було писати картини аби забезпечити собі щасливе майбутнє, як було на самому початку її паризького життя. Тепер вона може просто малювати заради насолоди.

 

Тамара створює свій стиль, комбінацію ар-деко і кубізму, і пише величезну кількість схожих картин зі скутими похмурими чоловіками, гламурними жінками. Те, що створювала художниця можна було назвати першим глянцем. Її картини відображали якийсь недосяжний ідеал, вишуканість, приховану драму...

Сьогодні на аукціонах картини художниці ар-деко купують за мільйони доларів. Серед затятих колекціонерів картин Тамари Джек Ніколсон і Барбра Стрейзанд.

18.04.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *