Вишуканість епохи Бароко на полотнах Самуеля Берегі

Майстерності українських художників немає меж. Одним із видатніших авторів можна вважати Самуеля Берегі, який підкорив не тільки терени Батьківщини, а й всього світу. Дивовижно, чоловік володів різними техніками образотворчого письма: олійним живописом, графікою та аквареллю.

Найчастіше зустрічаються виконані ним портрети та фігурально-жанрові композиції, менше натюрморти та пейзажі. За стилістикою виконання творчість митця можна умовно поділити на два напрямки – салонний та живопис соціального сюжетного спрямування. Салонний живопис митця характеризується скрупульозною деталізацією образів, сентиментальністю, описовою солодкуватістю та помпезністю. 



Більшість героїв цих картин є дворяни, графи, вінценосні особи, які невимушено проводять час за читанням книг, перегляданням листів, грою в шахи. Усе це вписано у барокові, багаті та пишні інтер’єри палаців. Виконані картини в золотих та багряно-червоних кольорових тонах. Очевидно, що роботи такого жанру були дуже популярні й непогано купувалися пересічним обивателем середнього класу.

З іншого боку, присутні в його доробку й зображення звичайних людей із небагатого прошарку та різних етнічних груп Закарпаття, а це – портрети, життєві карикатури, дружні шаржі. Також дуже широко художником висвітлювалася тема повсякденного життя єврейської громади краю. Твори митця, а саме – «Портрет письменника Ураеля Метеора» та «Портрет художника Мункачі» зберігаються у Закарпатському обласному музеї ім. Бокшая в Ужгороді.

19.04.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *