Український історик Оксана Кісь розповість про матріархат в українській культурі

27 травня у Музеї Івана Гончара (м. Київ, вул. Лаврська, 19) відбудеться лекція української історикині та антропологині Оксани Кісь "Голова, шия та інші органи влади: у пошуках матріархату в традиційній українській культурі".

Українську культуру прийнято називати матріархальною. Коли і для чого виникла ця теорія? Чи маємо підстави стверджувати, що в історичному минулому і в сучасному українському суспільстві існував/є матріархат? 

"Ідея матріархату — це лише плід, дзеркальне відображення, друге Я патріархату. Насамперед звернули увагу на те, що дане поняття окреслює не стільки владу жінок, скільки владу матерів. У такий спосіб програмується засаднича нерівність поміж самими жінками за рахунок вивищення певної частини жіноцтва на підставі суто біологічної здатності до репродукції", — пише про матріархат по-українські Оксана Кісь. 

На лекції дослідниця розповість про традиційні уявлення українців про шлюб та практики сімейних стосунків. 

Оксана Кісь — історикиня та антропологиня, кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця, докторантка Інституту народознавства НАН України. Наукові інтереси охоплюють жіночу історію, феміністську антропологію, усну історію та ґендерні перетворення у пост-соціалістичних країнах. Книга О.Кісь "Жінка в традиційній українській культурі другої половини ХІХ ‒ початку ХХ ст." була перевидана: надрукована в 2008, друге видання —2012. 

 

 

24.05.2017


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *