Техніка пуантилізму в роботах німецького художника Пауля Клее

Пауль Клее (нім. Paul Klee, 18 грудня 1879, Мюнхенбухзее, Швейцарія - 29 червень 1940 Локарно, Щвейцария) - німецький художник, теоретик авангардного мистецтва, учасник мистецького об'єднання «Синій вершник», викладач знаменитої школи Баухауз.

Особливості творчості художника Пауля Клее: будучи учасником великих художніх течій, Пауль Клее завжди залишається унікальним художником, чиї мальовничі пошуки неможливо вписати в рамки одного напрямку. Експерименти з різними техніками, винахід власного пуантилізму (картини, що складаються з різнокольорових квадратів), мрія виростити картину як рослину, прагнення передати максимальний рух мінімумом образотворчих засобів ... Клее практично не писав абсолютно абстрактних картин. Його художній пошук - погляд на щось відчутне і певне зсередини і відразу з усіх боків, пошук вичерпної суті.

клее

Відомі картини Пауля Клее: «Цвірінькають машини», «Новий ангел», «Революція віадука», «Кішка і птах», «Шосе і провулки».

Пауль Клее - безпрецедентно позитивний герой в історії образотворчого мистецтва. Він прожив усе життя з однією жінкою, вечорами музиціював дуетом (один - на скрипці, інший - на фортепіано) з Кандинським, для сина Фелікса став прекрасним батьком і першовідкривачем чарівних світів. Під час Першої світової війни він не стріляв, а в тилу наносив камуфляжний малюнок на літаки. Він був надихаючим викладачем, якого студенти слухали, затамувавши подих. У Баухаузе його називали Буддою. Він був світлий, спокійний, небагатослівний і ніколи і ні на кого не бував відчайдушно зол.

клее1

Пауль Клее - перший художник, який назвав малюнки дітей і божевільних справжньою творчістю (років за 10 до того, як про це почали писати перші книги). Теоретик мистецтва, який умів бути вкрай несерйозним, коли говорив про головне. Пауль Клее - інтелектуал і візіонер. Без протиріч.

клее2

Він був упевнений, що матеріальний і видимий світ - лише один зі світів, доступних людині. А потім Клее вмирав від страшно матеріальної хвороби, склеродермії, що приносить біль з кожним рухом - цей світ немов хотів назавжди стати єдиним в його житті, змусити Клее кинути тут якір і не шукати більше інших світів. Він майже не вставав з ліжка, але за цей останній, найважчий, рік свого життя написав рекордну кількість робіт - 1200! До біса якоря! Так говорила ще його бабуся.

клее3

16.01.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *