"Пристрасті людські" у скульптурах відомого бельгійського митця Жефа Ламбо

Він багато працював в галузі садово-паркової скульптури, чим викликав не менш критики, ніж захоплень.

Жозеф Марі Тома Ламбо або Жеф Ламбо (Joseph Marie Thomas Lambeaux) - бельгійський скульптор, який працював в кінці 19-го і на початку 20-го століть. Його найбільш відомою роботою є колосальний комплекс мармурових барельєфів «Пристрасті людські».

Ламбо народився в Антверпені, Бельгія, 14 січня 1852 року. Навчався в Антверпенской Академії витончених мистецтв і був учнем Жана Гіфса.

ламбо3

Він входив до групи молодих амбітних художників «Van Beers clique», очолювану Яном ван Беерс. Це співтовариство було добре відоме своїм сміливим і ексцентричною поведінкою, в тому числі прогулянками навколо Антверпена в історичних костюмах давніх епох.

ламбо1

Першу роботу Жозефа Ламбо виставили в 1871 році. Далі послідувала довга серія гумористичних скульптурних груп. Пізніше Ламбо переїхав до Парижа, де продовжив створювати свої твори, а також навчати учнів. Після Парижа він відправився в Італію, де був глибоко вражений роботами Жана Булонь, що відбилося в його наступних творах. Потім Ламбо повернувся до Бельгії. Знаменитий барельєф скульптора знаходиться в павільйоні під назвою «Храм людських пристрастей» (The Temple of Human Passions). Цікаво, що працює він лише протягом однієї години в день, хоча спочатку передбачалося зробити його відкритим, щоб перехожі могли ховатися від дощу. Будівля, стилізоване під грецький храм, спроектував в кінці дев'ятнадцятого століття архітектор Віктор Орта. Павільйон будували протягом кількох років. Він призначався для барельєфа «Пристрасті людські».

 ламбо2

Слід зазначити, що барельєф викликав неоднозначні відгуки критиків. Багато експертів його висміяли, а представників громадськості обурив занадто відвертий характер роботи. В результаті павільйон закрили на багато років. Пускати відвідувачів стали лише з 2002 року.

20.02.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *