Художник Франц Вест взаємодіє з глядачами

Франц Вест – талановитий представник сучасного мистецтва - все своє життя жив і працював у Відні. Його художня кар'єра почалася в середині 1960-х. Своїми роботами художники тих років намагалися відповісти на питання: «Як я досліджую світ, і що я можу сказати про це? Яку частину мистецтво грає у всьому цьому? Що фактично є мистецтвом?». З’явившись у сфері мистецтва, Франц Вест поклав початок вкрай інноваційному напрямку, що займає особливе місце на міжнародній арт-сцені.

У фразі з буклету, випущеного до першої виставки Франца після його смерті сказано: «У своїх роботах художник намагається вести діалог з глядачем, розглядаючи всі його можливі реакції як необхідні і інтегральні частини до кожної скульптури, інсталяції або роботі з паперу. Таким чином, Вест розглядає всі свої роботи як запрошення до взаємодії. Така взаємодія може бути не тільки фізичним, коли відвідувач сідає на меблі незвичайної форми або досліджує фактуру предмета, але також асоціативним, що спонукає до роздумів»

Часто за неординарність свої робіт художника асоціювали з земляком Зигмундом Фрейдом. Взяти хоч «Віденську сосиску» - Sitzwurste - незвичайну лавку, що стояла на березі річки, або «Голови лемурів» (Lemur group).

Ранні роботи Веста були своєріднимпосібником із ознайомлення з напрямком акціонізму. Суть його полягає в отриманні реакції глядача шляхом безпосередньої взаємодії з ним.

З 1970 року Вест почав створювати невеликі скульптури, серія яких мала назву «Adaptives». Це гіпсові об'єкти, що вважалися завершеними тільки після того, як глядач здійснював з ними певні маніпуляції - переносив з місця на місце, переставляв в іншому порядку, тобто якщо «залишав свій слід». Ці перші роботи були виконані в техніці пап'є-маше або з гіпсокартону, а вже з кінця 1980-х художник почав відливати свої роботи з алюмінію.

Франц був учасником виставок Documenta IX (1992) і Documenta X (1997) в німецькому місті Касселі, Венеціанської бієнале сучасного мистецтва .Його роботи були представлені в найбільших музеях світу, в числі яких Музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку, Музеї мистецтва Королеви Софії в Мадриді, в Кунтсхалле у Відні та інших.

25.04.2018


Поделиться:
Комментарии
Имя *
Email *
Комментарий *